Näin teet hyvän CV:n

Rekrytointi.com CV:n laadinta, Etusivu - työnhakuvinkit, Kesätyönhaku, Nuori työnhakija, Työnhaku

CV:tä pyydetään lähes jokaisen työnhaun yhteydessä. Ansioluettelon tulisi antaa mahdollisimman positiivinen, mutta totuudenmukainen kuva sinusta työnhakijana. Tärkeää on myös tehdä hakemus, jonka ansiosta jäät mieleen!

Latinan curriculum vitae suomennetaan termiksi elämän polku. CV:n tulisi siis olla kertomus hakijan elämästä. Hakijaan tutustuminen aloitetaan usein ansioluettelosta, joten sen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Siitä näkee yhdellä silmäyksellä kaiken olennaisen, kuten henkilötiedot, koulutuksen ja työkokemuksen.

Muista, että olet hakemassa työtä: ”Elämänpolku” tulee siis typistää asioihin, jotka ovat työnhaun kannalta olennaisia. Helpoimmalla pääset, kun käytät luettelomuotoista CV:tä. Erikoisempaa ansioluetteloa voi harkita, jos haet luovuutta vaativaan tehtävään tai olet kirjallisesti erittäin lahjakas.

Ansioluettelon tulisi kertoa työhistoriasi mahdollisimman tarkasti. Vältä aukkojen jättämistä työhistoriaan. Jos et ole ollut vuoteen töissä esimerkiksi ulkomailla opiskelun vuoksi, se kannattaa mainita ansioluettelossa.

CV ja hakemus kuuluvat yhteen

Ansioluettelo ei yksinään riitä, vaan sen parina on aina hakemus. Oli hakemus sitten millainen hyvänsä, CV:n tulee täydentää hakemusta ja toisinpäin. Jos hakemuksesi on lyhyt ja ytimekäs, CV:n olisi hyvä kertoa hieman enemmän sinusta hakijana. Lisää silloin ansioluetteloosi kohdat harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita varten, tai kerro vaikka lisää erityistaidoistasi.

Erinomainen tapa tasapainottaa hakemuksen lyhyyttä CV:n avulla on kertoa laajemmin työtehtävistä, vastuualueista ja saavutuksista kunkin työkokemusrivin kohdalla. Usein työtehtävän nimike on hyvin moniselitteinen – esimerkiksi sihteeri voi vastata myös palkkahallinnosta tai hoitaa yksinomaan aulatehtäviä. Järjestelmäasiantuntija taas voi olla käytännössä tietokoneiden asentaja tai vastata tietyn ohjelmiston kehityksestä. Usein kiinnostavimmat hakijat ovat niitä, jotka kertovat CV:ssään tarkemmin työpaikoistaan ja tehtävistään.

Kaksi erilaista tapaa tehdä CV

Voit siis tehdä joko pitkän CV:n ja lyhyemmän hakemuksen, tai vaihtoehtoisesti pitkän hakemuksen ja typistetyn CV:n. Kumpi näistä on parempi?

Pitkällä olennaisella työkokemuksella varustettu henkilö saa paremmin pätevyytensä esiin laajemman CV:n avulla. Vaikka ansioluettelosta tulee pitkä, sen luettuaan rekrytoija tietää henkilön olevan sopiva tehtävään. Pitkän kokemuksen selvittäminen hakemuksessa voi olla kirjallisesti vaikeaa. Ansioluetteloon se uppoaa helpommin.

CV:n pituutta voi säädellä karsimalla epäolennaisia työpaikkoja kokonaan pois tai esimerkiksi listaamalla koulutuksesta vain sen alakohtaisen, olennaisimman tutkinnon. Voit myös yhdistellä näitä kahta tyyliä ja listata tärkeimmät työpaikat laajemmin ja epäolennaisemmat yhdellä rivillä. Jos teet pitkän CV:n, hakemus kannattaa pitää lyhyenä. Sen pituus ei saisi ylittää yhtä A4-sivua.

Vähemmän kokemusta omaavan henkilön kannattaa miettiä, onko alakohtaista kokemusta laajasti kerrottavaksi asti. Tyhjästä ei voi juttua tehdä, eli jos et ole mitään työhön liittyvää aikaisemmin tehnyt, kannattaa mieluummin tehdä standardinmukainen CV ja kertoa hakemuksessa laajasti, miksi olisit tehtävään sopivin vaihtoehto. Hakemustahan kutsutaankin usein ”myyntikirjeeksi”, ja hyvin tehty hakemuskirje saattaa kumota CV:stä saadun huononkin vaikutelman.

Katso myös avoimet työpaikat tai kesätyöpaikat, ja kerää lisää työkokemusta ansioluetteloosi.

Lisää kuva ja panosta selkeyteen

CV:hen kannattaa lisätä edustava – mielellään tätä tarkoitusta varten otettu – kuva. Tämä ei johdu siitä, että työnhakijat valitsisivat työntekijöitään ulkonäön perusteella, vaan siitä, että kuva jää mieleen paremmin kuin sanat. Työkseen hakemuksia käsittelevät tietävät, että kuvan kanssa hakenut saattaa jäädä mieleen pitkäksikin aikaa. Kuvallinen hakemus myös erottuu toisista hakemuksista, vaikka lähes 90 prosenttia hakemuksista kuvallisia onkin. Katso vinkkimme millainen on hyvä CV kuva.

Nykyään näkee myös jonkin verran erilaisia tyyliteltyjä hakemuksia ja CV:itä, ja ne myös varmasti erottuvat joukosta. Jos päädyt tällaiseen ratkaisuun, kannattaa työ tehdä hyvin ja perusteellisesti: suttuisesti tehty erikoisuutta tavoitteleva hakemus herättää kyllä huomiota, mutta antaa hakijasta huonon kuvan. Tyylittelyn tulisi lisätä hakemuksen selkeyttä ja luettavuutta, ei missään nimessä vähentää sitä.

Mieti myös, kannattaako tyyliteltyä hakemusta lähettää kaikkiin paikkoihin. Tyylikkäästi, kauniisti ja hillitysti muotoiltu ansioluettelo käy kaikille aloille, mutta radikaalimmat, vaikkapa mainostoimistoon sopivat hakemukset, eivät kaikille aloille sovi. Jos et ole aivan varma siitä, että hakemuksesi tyylittely on erinomainen ja tuo hakemukseesi jotain lisää, lähetä mieluummin aivan tavallinen CV ja hakemus.

Muista lopuksi tarkistaa CV

Kun olet saanut ansioluettelosi valmiiksi, katsele sitä hetken kuluttua kriittisesti uudelleen ja esitä itsellesi seuraavat kysymykset:

  • Oletko asetellut asiakirjan tasapainoisesti ja helposti luettavaan muotoon?
  • Nousevatko sieltä esille tärkeät, haastatteluun pääsyn kannalta olennaiset seikat heti ensimmäisellä silmäyksellä?
  • Ovatko kaikki ansioluettelossa esitetyt kohdat ”täyttä asiaa”?
  • Jos olisit itse rekrytoimassa kyseiseen tehtävään ja vastaanottaisit tällaisen CV:n sadan muun hyvän hakijan lisäksi, kutsuisitko itsesi haastatteluun?

Jos vastasit kaikkeen kyllä, olet valmis hakemaan elämäsi työpaikkaa!

Voit katsoa myös esimerkkiä näistä CV-mallipohjista:


Katso nyt myös Rekrytointi.comin ilmainen kesätyönhaun livevalmennus: “Näin löydät ja nappaat kesätyöpaikan“! Valmennuksessa saat parhaat opit kesätyönhakuun ja otat ensimmäiset askeleet kohti elämäsi kesätyöpaikkaa. Tässä valmennuksessa kuulet myös vinkkejä, joiden avulla teet työnantajan huomion kiinnittävän CV:n!

Katso valmennus!

Muokkaa CV ajantasalle ja kurkkaa samalla avoimet työpaikat Rekrytointi.com-palvelusta!

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com

Avoimet koulutuspaikat

Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa rekrytointi.com