Päivitä työhakemus tähän päivään

Tuula Salonen CV:n laadinta, Etusivu - työnhakuvinkit, Työnhaku

Onko kesätyönhaku tai uranvaihto edessä? Mietityttääkö minkälaiset työhakemukset erottuvat nykypäivänä joukosta? Keräsimme parhaat vinkit siitä, millaisella työhakemuksella erotut eduksesi muiden hakijoiden joukosta.

Työhakemus koostuu useimmiten CV:stä ja vapaamuotoisesta hakemuskirjeestä. Työhakemuksen tarkoitus on buukata itsesi työhaastatteluun eli saada rekrytoija kiinnostumaan osaamisestasi.

Asiasisältö on edelleen työhakemuksessa pääroolissa, mutta visuaalisuus on entistä tärkeämpää. Ilmaisemalla itseäsi visuaalisesti, pystyt erottumaan joukosta ja annat rekrytoijalle mahdollisuuden lukea rivien välistä ja näytät väläyksen persoonastasi. Työpaikoissa, joissa verbaalinen ja visuaalinen ilmaisu ovat oleellisia, työhakemuksesi on myös näyte kyvyistäsi.

Ole ytimekäs, mutta persoonallinen
”One pager” on hyvä malli nykyaikaiselle cv:lle, sillä se pakottaa sinut keskittymään olennaiseen. Valikoi haettavan työpaikan kannalta relevantein osaaminen ja muista avata, mitkä olivat aikaansaannoksiasi työssäsi. Näin autat rekrytoijaa nopeasti huomaamaan osaamisesi. Kirjoita tiiviisti, mutta sinun ei tarvitse olla välttämättä muodollinen. Hauska tarina voi sopia cv:hen, mutta slangilla ja kirjoitusvirheillä siinä ei ole sijaa.

Vältä kliseitä
Aloitus on ensivaikutelman kannalta kriittisin osa. Tyypillinen, mutta tylsä tapa on kertoa ”Olen X -ikäinen Y-tutkinnon omaava kaveri”. Kerro sen sijaan heti aluksi miksi haet paikkaa ja seuraavaksi perustele, miksi juuri sinä olisit hyvä valinta kyseiseen tehtävään.

Miksi sinut pitäisi palkata?
Klassinen kysymys työhaastattelussa on: miksi valitsisimme sinut? Kerro siis jo hakemuksessasi, miksi olet kiinnostunut paikasta ja perustele, miksi olisit nappivalinta paikkaan. Tutustu työpaikkailmoituksessa mainittuihin vaatimuksiin ja tuo osaamisesi esiin siitä kulmasta esimerkkejä käyttäen. Muista hyödyntää toimintaverbejä kuvaillessasi saavutuksiasi. Toimintaverbit ovat dynaamisia verbejä, jotka ilmaisevat jonkin toiminnan suorittamista. Hyviä verbejä ovat esimerkiksi: vakuuttaa, perehtyä, käynnistää, ohjata ja saavuttaa.

Kerro saavutuksistasi
Kuvaa ansioluettelossasi tehtyä työtä tarkemmin, älä vain listaa työpaikkojasi. Avaa tarkemmin työtehtäviäsi, minkälainen rooli sinulla on ollut ja mitä saavutit tehtävässäsi. Ehkä voit kertoa, mitkä työtehtävät ovat olleet sinulle haasteellisimpia ja mitkä erityisen mieluisia? Kuvaile taitosi ja saavutuksesi käyttämällä jokaisessa lauseessa toimintaverbejä ja ole konkreettinen aina kuin mahdollista.

Lopuksi viimeinen silaus

  • Tarkista kieliasu ja ovatko yhteystietosi ajan tasalla sekä oikein.
  • Ethän käyttänyt tekstissäsi liikaa ”Minä” -pronominia?
  • Muistitko markkinoida itseäsi ja käyttää paljon toimintaverbejä?
  • Osoita hakemuksesi konkreettiselle henkilölle aina, kun mahdollista.

Muut työnhaku -vinkkimme löydät täältä.

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com