Työnhakija: näin loistat sosiaalisessa mediassa

Laura Työnhaku, Verkostot työnhaussa

Sosiaalisen median käyttö yleistyy jatkuvasti, eikä sitä kannata unohtaa työnhaussa. Kun perinteiset keinot eivät riitä tai kaipaat vaihtelua, some voi tuoda uutta puhtia työnhakuun. Sosiaalisen median asiantuntija Maria Rajakallio kertoo, mitä työnhakijan kannattaa huomioida.

Sosiaalisessa mediassa työnhakija voi verkostoitua ja markkinoida osaamistaan. Näin sanoo Maria Rajakallio, jolla on runsaasti kokemusta sosiaalisen median ja työnhaun yhdistämisestä. Rajakallio vetää omaa SoMe Studio -yritystä, ja hän on pitänyt sosiaalisen median hyödyntämiseen keskittyviä työnhakuvalmennuksia muun muassa TE-toimiston asiakkaille.

Kokosimme Rajakallion neuvojen pohjalta viisi vinkkiä somen hyödyntämiseen työnhaussa.

1. Kerro työnhaustasi avoimesti

Kerro sosiaalisen median kanavissa etsiväsi töitä, ja liitä CV tai LinkedIn-profiili mukaan. Muista kertoa, millaista työtä etsit.

”Varsinkin Facebook on hyödyllinen siinä vaiheessa, kun etsii sopivaa työpaikkaa. Siellä verkosto on riittävän läheinen, ja ystäviesi on helppo suositella sinua esimerkiksi omalle työnantajalleen”, Rajakallio neuvoo.

Yrityksillekin on helppoa palkata tällä tavoin löydetty työntekijä. Rekrytointi on nopeaa ja vaivatonta, ja referenssipuoli hoituu kuin itsestään.

2. Ota käyttöön työnhakijan tärkein some-kanava: LinkedIn

LinkedIn on työelämään keskittyvä sosiaalisen median palvelu. Se on kuin sähköinen CV, jossa voit kertoa itsestäsi, työkokemuksestasi ja osaamisestasi. Lisäksi voit kertoa tekemistäsi projekteista ja osaamistasi kielistä. Muut voivat kirjoittaa sinusta suosituksen profiiliisi tai suositella yksittäisiä taitojasi endorsement-toiminnon avulla.

Palvelussa voi myös tehdä päivityksiä Facebookin tapaan sekä keskustella erilaisissa ryhmissä. Muista kuitenkin, että kyseessä on ammatillinen sivusto – päivitykset ja keskustelunavaukset kannattaa miettiä sen mukaan.

Rekrytoijat etsivät palvelusta potentiaalisia työntekijöitä hakusanoja käyttämällä. Sen vuoksi profiili on tärkeää optimoida oikein: viljele profiilissa sanoja, jotka kuvaavat taitojasi ja ammatillisia kiinnostuksenkohteitasi. Työnhakijan käyttämien termien ja rekrytoijan käyttämien sanojen pitää sopia yhteen, jotta kone osaa yhdistää toisilleen sopivat työnhakijat ja työnantajat.

Vältä profiilissasi liian yleisiä termejä. Mieti, millä tavoin voisit erottautua muista oman alasi työnhakijoista. Oletko sisustamiseen hullaantunut tradenomi, tai viittä kieltä taitava juristi?

Kerro työkokemuksestasi tarkasti. Pelkät tittelit tai yritysten nimet eivät kerro rekrytoijalle juuri mitään. Avaa jokaisen työnantajan kohdalla tehtäviäsi, vastuitasi ja saavutuksiasi.

3. Erotu sisällön avulla

Perinteinen tekstimuotoinen CV on hankala tapa markkinoida itseään. Työnhakuvaiheessa some-profiilit tarjoavat enemmän vaihtoehtoja oman osaamisen ja innokkuuden esiintuomiseen.

Tässä vaiheessa sisältö on se, joka ratkaisee. Ei ole yhtä muottia sille, millainen sisältö on hyvää. Se riippuu paljon muun muassa hakijan työkokemuksesta sekä omasta alasta.

”Ensimmäistä kesätyötään hakevan kannattaa osoittaa ennen kaikkea innokkuutensa ja ahkeruutensa. Koodarin taas on hyvä näyttää konkreettisesti osaamisensa esittelemällä omia töitään”, Rajakallio toteaa.

Sosiaalisen median käyttö työnhaussa osoittaa myös sen, että olet motivoitunut työnhakija. Vaivannäkö tekee vaikutuksen, ja sillä erottuu joukosta.

Rajakallio muistuttaa myös tärkeästä yksityiskohdasta: ”Lisää aina kuvasi some-profiileihin. Se tekee sinusta kiinnostavamman ja luotettavamman rekrytoijan silmissä.”

4. Varmista, että sinut löydetään

Sosiaalisesta mediasta ei ole hyötyä työnhaussa, jos kukaan ei löydä sinua sieltä. Rekrytoija löytää profiilisi yleensä kolmella tavalla.

Ensimmäinen vaihtoehto on, että rekrytoija törmää esimerkiksi LinkedIn- tai Twitter-profiiliisi netissä ja kiinnostuu sinusta sitä kautta. Tässä edesauttavat esimerkiksi oikeanlaisten avainsanojen ja hashtagien käyttö. Käytä LinkedInissä osaamistasi kuvaavia sanoja, osallistu Twitterissä oman alasi keskusteluun ja kerro rohkeasti etsiväsi töitä vaikkapa #somerekry-hashtagin avulla.

Työnantaja voi kiinnostua sosiaalisen median sisällöistäsi myös siinä vaiheessa, kun hän on jo vastaanottanut sinulta työhakemuksen. Muista siis linkittää some-profiilisi työhakemukseen. Profiilien olisi tarkoitus olla niin kiinnostavia, että kiireinen rekrytoija jaksaa perehtyä niihin tarkemminkin. Panosta profiilien sisältöön ja ulkoasuun.

Kolmas tapa saada työnantajien huomio sosiaalisessa mediassa on verkostojen avulla. Voisiko esimerkiksi kiinnostavassa yrityksessä työskentelevä tuttusi vinkata sinusta esimiehelleen?

5. Kokeile eri keinoja

LinkedIn ei ole ainoa sosiaalisen median palvelu, josta voi olla hyötyä työnhaussa. Yleisempien Facebookin ja Twitterin lisäksi myös esimerkiksi visuaalinen Pinterest-CV tuo persoonallisen otteen työnhakuun.

Rajakallion mukaan kuvat ja videot yleistyvät sosiaalisessa mediassa, mitä kannattaa hyödyntää myös työnhaussa. Kuvaa oma videohakemus, tai harjoittele ainakin videohaastattelun tekemistä. Videomuotoisia työhaastatteluja käytetään rekrytoinnissa jatkuvasti enemmän.

Keskity sellaisiin sosiaalisen median työnhakutapoihin, jotka tuntuvat itsellesi sopivimmilta. Some-työnhaussa ei loppujen lopuksi ole kyse mistään sen kummallisemmasta kuin oman osaamisen esiintuomisesta pienellä lisämausteella.