suosittelijat

Suosittelijat apuna työnhaussa

Ramona Westersund CV, Työhakemus, Työnhaku, Verkostot työnhaussa

Suosittelijat ovat uutta työpaikkaa hakiessa oiva apu omien vahvuuksien esilletuomisessa. Ovatko suosittelijat sitten välttämättömiä työpaikan saamiseksi vai satunnainen apu tiukassa tilanteessa? Vastasimme muutamiin yleisiin kysymyksiin liittyen suositteluihin ja suosittelijoihin.

Ovatko suosittelijat välttämättömiä työhakemuksessa / CV:ssä?

Suosittelijoiden laittaminen CV:hen ei ole pakollista. Työhaastatteluun voit päästä yhtä lailla, oli suosittelijoita näkyvissä tai ei. Yleensä suosittelijat tulevat kyseeseen vasta, kun rekrytointiprosessi on pidemmällä ja hakijoita on mukana enää pienempi joukko.

Voit laittaa suosittelijat yhteystietoineen näkyviin, tai sitten mainita suosittelijoiden tarkempien tietojen olevan saatavilla pyydettäessä. Tämä on myös hyvin yleinen keino, ja antaa tiedon suosittelijoiden olemassaolosta.

Pitääkö suosittelijan aina olla esimies?

Suosittelijan ei aina tarvitse olla esimiehesi. Usein kuvitellaan että esimies on ainoa vaihtoehto, mutta muut työkollegat kelpaavat myös hyvin. Suosittelija voi olla yhteistyökumppani, saman tiimin jäsen tai asiakaskin. Tärkeintä on aito toisen ihmisen mielipide siitä, että osaat tehtäväsi ja olet hyvä siinä!

Miten hankkia suosittelijoita?

Aiemmat työtehtävät ja luottamustoimet ovat luonnollisia paikkoja kysyä suositteluja. On turhaa laittaa turhaa kynnystä siihen, voiko tältä ja tältä henkilöltä kysyä suosittelua ja suostuuko hän siihen – parhaiten se selviää kysymällä.

Mikäli sinulla ei ole paljoa työkokemusta ennalta, suosittelijaksi voi sopia vaikkapa opettaja tai professori yliopistolta. Suosittelijoiden vähyys erityisesti työuran alkuvaiheessa on ymmärrettävää. Lue lisää, mistä löytää hyvän suosittelijan esim. kesätyönhakijalle.

Voit myös tehdä rekrytoijalle suosittelun selvittämisen helpoksi, ja lisätä suosituskirjeen suoraan omaan ansioluetteloosi. Parhaimmillaan tämä säästää rekrytoijan aikaa ja antaa sinusta ytimekkään lausunnon ilman yhteydenottoja listattuihin rekrytoijiin.

Pitääkö suosittelijoita olla jokin tietty määrä?

Tässä tapauksessa laatu on tärkeämpää kuin määrä. 1-2 suosittelijaa on jo hyvä määrä. Kannattaa painottaa sellaisia suositteluja, jotka ovat mahdollisimman lähellä hakemaasi tehtävää, ja kuvailla tämän henkilön rooli yrityksessä.

Onko suositteluilla parasta ennen – päivämäärää?

Ei ole. Vaikka entinen esimiehesi olisi esimerkiski siirtynyt uuteen työhön, ei sinun suosittelusi vanhene. Kunhan pidät suosittelijasi ajan tasalla siitä, että käytät heitä suosittelijana työnhaussa, olet jo pitkällä. Jokaista paikkaa hakiessa ei tarvitse erikseen ilmaista tätä suosittelijalle, vaan kertoa ja muistuttaa aiheesta työnhaun ollessa päällä. Hyvä suosittelu ei vanhene vaan on toisen ihmisen kokemus osaamisestasi, oli se sitten pari kuukautta tai useamman vuoden vanha.

Hae avoimia työpaikkoja ja muista lisää suosittelijat hakemukseesi!

Kuvan lähde: cottonbro from Pexels