suosituskirje

Suosituskirje työnhaun tukena

Rekrytointi.com Työhakemus, Työnhaku

Miksi kirjallinen suosituskirje voi viedä sinua työnhaussa eteenpäin? Yleensä suosittelija merkitään ansioluettelon loppuun tai suosittelijoita voidaan pyytää haastattelussa. Suosittelijoista kysyminen on yleensä  positiivinen merkki: työnantaja on sinusta kiinnostunut ja haluaa kuulla lisää myönteisiä, omaa päätöstään vahvistavia näkemyksiä.

Hakiessasi työpaikkaa tarvitset yleensä seuraavat paperit:

 • työhakemus
 • ansioluettelo
 • kopiot tärkeimmistä työ- ja opiskelutodistuksista  (vain pyydettäessä)
 • 1-2 kirjallista suositusta

Mitä korkeammassa asemassa suosittelija on, sitä hankalammin hän on puhelimitse tavoitettavissa. Pahimmassa tapauksessa suosittelijaasi ei saada yhteyttä eikä kukaan kerro sinusta myöteisiä asioita potentiaaliselle uudelle työnantajallesi. Ohitsesi voi kiilata kanssasi tasavertainen hakija, jonka suosittelija saadaan kiinni. Vältä riski pyytämällä suositus kirjallisena ja liittämällä se mukaan jo hakemukseesi.

Pääsäännöt suositusten osalta

Ennen kuin pyydät kirjallista suositusta, varmista suosittelijan uskottavuus. Seuraavat asiat parantavat suosittelijasi lausunnon arvoa:

 • Hän tuntee sinut hyvin ja on mieluiten toiminut esimiehenäsi.
 • Hän suhtautuu sinuun sataprosenttisen myönteisesti ja haluaa auttaa sinua elämässäsi eteenpäin.
 • Hän on hakemishetkellä eri työpaikassa kuin itse olet.

Nykyisen työnantajan suositus on aina epäluotettava. Henkilöä, jonka halutaan lähtevän, voidaan kehua, ja henkilöä, jota ei haluta päästää pois, kritisoida. Jotkut työnantajat sortuvat edelleen soittamaan hakijan nykyiseen työpaikkaan. Sieltä ei kuitenkaan saada arvokkaimpia tietoja, ja toisaalta voidaan tehdä hakijalle karhunpalvelus. Hakija ei ehkä soiton jälkeen saa hakemaansa paikkaa, mutta nykyinen työnantaja on saanut tiedon vireillä olevasta hakuprosessista. Lopputuloksena voi olla, että työntekijän kehitykseen ei enää panosteta työpaikassa ja mahdolliset etenemissuunnitelmat jäädytetään.

Suosittelukirjeen luonnostelu

Kun olet saanut mahdollisen suosittelijan, luonnostele suosituskirje itse. Se sisältää seuraavat asiat:

 • otsikko “Suositus”
 • suosittelijan nimi, titteli ja työnantaja
 • ajanjakso, jolloin olette olleet tekemisissä, ja jakso, johon suositus perustuu
 • kuvaus työtehtävästä tai vastuualueesta, jota hoidit ja josta suosittelijalla on selkeä käsitys
 • suosittelijan näkemys siitä, missä asioissa olet hyvä (tämän kohdan voit korrektisti jättää suosittelijan itsensä kirjoitettavaksi)
 • päiväys ja allekirjoitus

Kirjallinen suosituskirje kannattaa pyytää aina, kun vaihdat työpaikkaa. Silloin asiat ovat tuoreessa muistissa, ja voit pyytää suositusta henkilöltä, joka on riittävän arvovaltainen ja tuntee työskentelysi. Hyvä kirjallinen suositus voi ratkaisevasti auttaa työnhaussasi kymmenen – viidentoista vuoden päästäkin. Huolellisesti suunnitellulla suosituksella voit parantaa hakemustasi ja edistää alanvaihtoa, mikäli muotoilet suosituksesi tulevaisuuden tavoitteidesi mukaan. Työtodistus taas saattaa painottaa tavoitteeseesi nähden aivan vääriä asioita.

Miksi suosituskirje hakemuksen liitteenä on suositeltava?

Suosituskirje kertoo työnantajalle, että olet tosissasi, paneudut hakemiseen ja teet työsi huolella. Hakemus erottuu selvästi niistä tusinahakemuksista, jotka on tehty nopeasti päivittämällä edellinen hakemuspohja ja joita ei ole kunnolla kohdistettu haettavaan paikkaan.

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com

Avoimet koulutuspaikat

Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa rekrytointi.com