työn hakeminen

Työn hakeminen loma-aikana – Onko se mahdollista?

Laura Kesätyönhaku, Nuori työnhakija, Työnhaku

Menestyminen työelämässä perustuu usein siihen, että osaa väistellä valtavirtoja ja toimia silloin, kun muut eivät tee mitään. Heinäkuu ja loma-ajat ovat yleensä jaksoja, joiden aikana kaiken uskotaan Suomessa pysähtyvän. Kesällä on kuitenkin hyvät mahdollisuudet löytää töitä. Testaa vinkkimme loma-ajan työnhakuun!

Jopa suosituimpina loma-aikoina kaikissa työpaikoissa on aina joku töissä. Useimmiten töitä tekee vähintään kaksi henkilöä, joilla on nimenkirjoitusoikeus ja päätösvaltaa tärkeisiin asioihin. Hiljaisena kautena heillä on aivan eri tavalla aikaa kuin muulloin. Pöytälaatikoiden siivoukseen ja tekemättömien töiden tekemiseen menee yllättävän vähän aikaa. Jos tavoitat tällaisen päättäjän kesäaikaan, teille voi syntyä helposti pitkäkin keskustelu ja työn hakeminen voi onnistua yli odotusten.

Pyri käymään loman aikana yrityksissä, jotka toimivat läpi vuoden. Kesä ja loma-aika on monelle yritykselle parasta sesonkia. Etsi ja löydä nämä yritykset. Vain teollisuus sulkee loma-aikaan ovensa lähes kokonaan ja on työnhakijalle huono kohde.

Pöytälaatikoiden siivoukseen ja tekemättömien töiden tekemiseen menee yllättävän vähän aikaa. Jos tavoitat tällaisen päättäjän kesäaikaan, teille voi syntyä helposti pitkäkin keskustelu ja työn hakeminen voi onnistua yli odotusten.

Kesä on hiljaista aikaa myös työvoimatoimistossa ja muissa vastaavissa palvelupisteissä. Niissä kannattaa käydä. Tapaamallasi virkailijalla on luultavasti poikkeuksellisen vähän työtä, jolloin saat aivan erilaista palvelua kuin ollessasi sesonkiaikaan satojen muiden joukossa kyselemässä töitä. Jos onnistut luomaan työvoimaviranomaiseen hyvän kontaktin, saat varmasti parempaa palvelua kuin silloin, kun teidän välillenne ei aikapulan vuoksi synny minkäänlaista suhdetta.

Suuri osa työvoimatoimistojen paikoista on piilotyöpaikkoja, eli ne ovat vain työvoimaneuvojien tiedossa. He valikoivat hakijoista työnantajalle sopivia. Jos työnhakijoita on liikkeellä vähän, mahdollisuutesi kasvavat. Ja jos paikka on tarjolla, se on tarkoitettu täytettäväksi heti eikä kuukauden päästä.

Huomioi irtisanoutumiset

Joka päivä joku irtisanoutuu. Yllättävän usein tästä tulee tieto työnantajalle heinäkuussa tai muun loman aikana. Kun lomat päättyvät ja arki alkaa, työnantaja voi olla pulassa ja tarvita uutta työntekijää heti. Jos olet ollut liikkeellä heinäkuussa, sinun ei ehkä tarvitse hakea työpaikkaa enää elokuussa, vaan pääset aloittamaan heti täydellä tarmolla uudessa paikassa.

Mene tapahtumiin

Kesä ja loma-ajat ovat täynnä tapahtumia, talkoita ja hyvää bisnestä. Tapahtumat ovat aina loistavia tilaisuuksia verkostoitua.

Hyvissäkin talkoissa on aina pulaa tekijöistä, joten tarjoudu tekemään ”hanttihommia” johonkin sinua kiinnostavaan tapahtumaan. Näet siellä työntekoa uudesta näkökulmasta ja solmit ehkä uusia tuttavuuksia. Pääset tutustumaan siihen, mikä ihmisiä kiinnostaa ja millaiset ideat menestyvät. Opit lisää myös itsestäsi, kun teet jotain normaalista arkielämästä poikkeavaa.

Tällainen lyhytkin keikka voi antaa paljon: ainakin kokemusta, hivenen rahaa ja näkemystä. Voit myös tutustua yhdistys-, järjestö- tai seuratoimintaan, josta voit saada kipinän uuden työuran aloittamiseen.

Paranna valmiuksiasi opiskelemalla

Kesällä voit myös kehittää taitojasi opiskelemalla. Kesäyliopistot ja muut kurssikeskukset tarjoavat kaikenlaisia kesäkursseja. Usein kaikki kurssit eivät ole läheskään loppuunmyytyjä. Voit tiedustella paikkoja kurssin alettuakin ja päästä oppimaan uusia taitoja. Esimerkiksi myyntikurssi on varmasti hyvä investointi – ilman myynnin osaamisen alkeita ei saa aikaan yhteistyötä. Opiskelu uudessa ympäristössä antaa varmasti uusia virikkeitä, voimia ja ideoita työelämään tai työpaikan vaihtoon. Myös kielten opiskelu ei ikinä ole pahaksi.

Testaa sosiaalisen median voima

Sen lisäksi, että sosiaalisessa mediassa on helppo tutustua uusiin samanhenkisiin ihmisiin, muista että siellä on myös helppo kontaktoida vanhoja tuttuja uudelleen.

Eri sosiaalisen median kanavista, erityisesti LinkedIn on mahdollistanut kiinnostavien henkilöiden ja yritysten kontaktoinnin ilman henkilökohtaista aiempaa kontaktia. Voit vaikka lähestyä kiinnostavan yrityksen henkilöstöpäällikköä laittamalla LinkedIn-kutsun ja lähettämällä perään esimerkiksi seuraavanlaisen viestin: ”Hei! Olen kiinnostunut yrityksestänne seuraavana työpaikkanani. Voitte tutustua tästä profiiliini.” Jos henkilöstöpäällikkö on käynyt tutustumassa profiiliisi, voit ottaa häneen myöhemmin yhteyttä, jolloin voitte keskustella lisää.

Muista seurata Rekrytointi.comia Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Alla olevalla videolla Rekrytointi.comin someasiantuntija Sanni Oja kertoo lisää olennaisia vinkkejä sosiaalisen median käyttämisestä työnhaun apuna.