työnhaku puhelimitse

Työnhaku puhelimitse

Rekrytointi.com Avoin haku, Työnhaku, Työnhaku käyntiin

Kun on puhuttava tärkeästä asiasta kuten työpaikasta, suuri osa ihmisistä tuntee jonkinasteista paniikkia. Yleensä tässä vaiheessa saamme itsemme ylipuhuttua lähettämään sähköpostiviestin.

Työhaussa kaikki on kuitenkin viime kädessä kiinni hyvän suhteen luomisesta haettavaan yritykseen. Tämä onnistuu huomattavasti helpommin puhelimen välityksellä kuin esimerkiksi sähköpostilla. Työnhaun myöhemmässä vaiheessa kirjallinen hakemus ja CV ovat tietenkin melkeinpä pakollisia, mutta alkuun pääset parhaiten puhelimella.

Näin valmistaudut soittamaan potentiaaliselle työnantajalle:
 • Jos pystyt, nauhoita harjoittelupuhelusi! Kuuntelemalla omaa ääntäsi opit ja kehityt.
 • Jos soitat yrityksen vaihteeseen, voit saada arvokkaita vinkkejä haettavasta paikasta ja lähestyttävistä henkilöistä. Jos tiedät, kuka rekrytoinnista on vastuussa, soita suoraan hänelle.
 • Valmistaudu huolella. Miksi soitat? Selkeä tarkoitus soitolle on kaiken A ja O. Mieti tarkkaan kuinka alustat soittosi.
 • Hymyile, kun soitat! Hymy kuuluu paremmin kuin yksikään sana, ja hyväntuulisen soittajan kanssa halutaan jatkaa juttelua.
Muista soittaessasi:
 • Tiedustele aina ensimmäiseksi, onko asianomaisella henkilöllä hetki aikaa. Et voita mitään juttelemalla kiireisen tai stressaantuneen henkilön kanssa. Jos henkilöllä on kiire, tiedustele kohteliaasti milloin olisi parempi aika ottaa yhteyttä. Soita sitten täsmälleen pyydettyyn aikaan. Silloin sinun on helppo aloittaa puhelu kertomalla, että soitit aikaisemmin ja sovitte, että voit palata tähän aikaan asiaan uudestaan. Näin olet osoittanut luotettavuutta ja huomioinut toisen kiireen.
 • Puhu lyhyesti ja selkeästi. Mieti puhelulle selkeä rakenne, jossa käyt läpi tärkeimmät seikat.
 • Mieti, kuinka esittelet itsesi. Keksi kiinnostusta herättävä aloitus ja kerro minuutin pituinen tarina koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja tärkeimmistä osaamisalueistasi.
 • Älä hätäile. Et ole ammattilainen ensimmäisellä soitolla. Harjoitus tekee mestarin.
 • “Mikäpä olikaan nimesi…?” luurissa lupaa jo hyvää! Työnantaja pistää nimesi muistiin ja etsii hakemuksesi ehkä jopa satojen hakemusten joukosta.
Muokkaa puhelusi tilanteen mukaan

Jos soitat suoraan mieleiseesi yritykseen, vaikka avoimia työpaikkoja ei ole julkisesti tarjolla:

 • Älä kysy, onko teillä avoimia työpaikkoja. Sinut on helppo tyrmätä sanomalla, ettei töitä ole.
 • Esittele sen sijaan itsesi lyhyesti ja kysy, onko sinunlaisellesi tyypille käyttöä yrityksessä. Jos olet valinnut työnantajan osaamisesi kannalta oikein, keskustelu jatkuu vuorenvarmasti tämän kysymyksen jälkeen myönteisesti.

Jos soitat ilmoituksen perusteella:

 • Kerro nimesi, kysy onko vastaajalla hetki aikaa ja esittele asiasi: ”Soitan, sillä teillä oli avoimena mielenkiintoinen tehtävä…”
 • Kysele työpaikasta! Mitä tehtäviä haettava henkilö esimerkiksi pääsee tekemään? Millaista tyyppiä te olette hakemassa? Näiden vastausten jälkeen sinun on helppo esitellä itsesi oikeassa valossa tai laatia hyvä työhakemus.
 • Hakemuksen jättämisen jälkeen voit aina ystävällisesti tiedustella, onko hakemuksesi tullut perille. Kannattaa kuitenkin huomioida, että varsinkin isommissa yrityksissä rekrytoijat ovat kyllästyneitä tämänkaltaisiin soittoihin. Keksi siis jotain muutakin kysyttävää. Joskus tällainen soitto johtaa hakemuksen esiin kaivamiseen ja työhaastatteluun.

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com