työnhaku

Työnhaku suorahakukirjeellä

Rekrytointi.com Avoin haku, Kesätyönhaku, Työnhaku

Työpaikkaa voi ja kannattaa hakea, vaikkei sitä olisi aukikaan. Yleensä juuri tällainen työnhaku onnistuu parhaiten. Näitä neuvoja noudattamalla saat suorahakukirjeestäsi parhaan hyödyn irti.

1. Päätä ensin, mitä haluat työssäsi tehdä

Et saa missään tapauksessa aikaan onnistunutta suorahakukirjettä, ellet itse tiedä, mitä haluat jatkossa tehdä. Listaa asiat, joita haluaisit töissäsi tehdä. Mieti sitten, mistä tällainen työpaikka voisi löytyä. Kirjaa tarkasti ylös myös ne asiat, joissa olet hyvä.

2. Valitse tämän jälkeen tuleva työnantajasi

Kun tiedät mitä haluat tehdä, etsi kaikki kyseisellä alalla toimivat työnantajat.

 • Katso netistä sopivilla hakusanoilla sinua kiinnostavan toimialan työnantajat. Esimerkiksi ala ja paikkakuntasi ovat hyviä hakusanoja.
 • Keskustele tuttujesi kanssa ja kysy, mitä yrityksiä toimii sinua kiinnostavilla aloilla. Kulje lähialueella tai mieleiselläsi työssäkäyntialueella kadut ristiin rastiin ja kirjaa kaikki yritykset. Tutki sitten netistä, millä toimialoilla yritykset toimivat ja kirjaa kiinnostavimmat erikseen.
 • Hyödynnä sosiaalista mediaa. Esimerkiksi Linkedinissä kannattaa liittyä itseä kiinnostaviin ryhmiin, ja seurata, missä muut käyttäjät ovat töissä.
 • Katso kattavasti työpaikkailmoitukset lehdistä ja netistä. Lue yritysten esittelytekstit, äläkä keskity pelkästään siihen, mitä työtä on tarjolla.
 • Älä rajoita mahdollisuuksia turhaan sen takia, ettei varsinaista paikkaa ole avoinna. Mieti, että työnantaja saattaa hyvinkin tarvita sinua – hän ei ole vain tajunnut sitä vielä.
3. Selvitä, kuka on tuleva esimiehesi

Kun olet löytänyt kiinnostavan yrityksen, on aika selvittää, keneen sinun tulisi ottaa yhteyttä. Jos haluat myyntiin, esimiehesi on todennäköisesti myynti- tai markkinointijohtaja. Jos haluat toimistotehtäviin, esimiehesi voi olla talous- tai hallintopäällikkö. Useimmiten tuleva esimies löytyy helposti yrityksen nettisivuilta tai LinkedInistä. Voit myös soittaa kyseiseen yritykseen ja kysyä, kuka vastaa vaikkapa yrityksen myynnistä.

4. Kirjoita suorahakukirje

Nykyään perinteistä kirjettä paremmin toimii usein sähköposti. Sen vaarana on kuitenkin hukkua muiden viestien joukkoon. Siksi sähköpostin lähettämisen jälkeen kannattaa aina ottaa vielä henkilökohtainen kontakti, esimerkiksi soittaa perään.

 • Aloita viestisi kertomalla omin sanoin, että yritys kiinnostaa sinua työpaikkana ja olet käytettävissä, jos siellä aukeaa sopivia tehtäviä lähitulevaisuudessa.
 • Kirjoita sitten omasta toimenkuvastasi: mitä haluat jatkossa tehdä.
 • Päätä kirje korrektisti toivomukseen: ”Toivon, että lähestymiseni herätti kiinnostusta ja johtaa ennen pitkää myönteiseen yhteistyöhön.”
 • Lisää loppuun yhteystietosi.
 • Lähetä kirjeen mukana ansioluettelosi ja mahdolliset 1-2 kirjallista suositusta.

Jos haluat kirjoittaa perinteisen kirjeen, noudata yllä olevien ohjeiden lisäksi näitä neuvoja:

 • Valitse valkoinen tai ruskea A4-kokoinen kirjekuori, jossa ei ole mitään merkintöjä.
 • Kirjoita hyvällä käsialalla kirjeen saajaksi tuleva esimiehesi: titteli, nimi ja sitten vasta yritys ja postiosoite. Näin hän saa kirjeesi henkilökohtaisena kirjeenä.
 • Kirjoita kirjeen alkuun samat tiedot kuin kuoreen.
 • Laita kirjeen loppuun päiväys ja allekirjoitus.
 • Lisää allekirjoituksen jälkeen osoitetiedot ja puhelinnumerot.
 • Sitten liimaat kuoreen oikean postimerkin ja pudotat kirjeen postilaatikkoon.

Perinteinen kirje on harvinainen nykypäivänä, joten se saattaa yllättää työnantajan positiivisesti.

5. Paranna mahdollisuuksiasi

Suorahakukirje on usein toimiva työnhakukeino, mutta paljon riippuu myös sattumasta. Näillä keinoilla voit parantaa mahdollisuuksiasi saada unelmiesi työpaikan!

 • Lähetä useampi suorahakukirje. Todennäköisyys paranee mitä useamman suorahakukirjeen lähetät. Onnistumisesi on kiinni puhtaasti siitä, miten paljon näet vaivaa työpaikan saamiseksi.
 • Valikoi kirjeesi saajiksi pääosin pienehköjä ja keskikokoisia yrityksiä. Nokian, Koneen, Wärtsilän tai Fazerin kokoisilla yrityksillä on hyvät HR-toiminnot ja niissä suorahakukirje toimii huonommin. Julkishallinnon organisaatioillekaan ei kannata lähettää suorahakukirjeitä, ellei ole hakemassa vain keikkatöitä.

Parhaassa tapauksessa suorahakukirje johtaa haastattelukutsuun ja palkkaamiseesi. Jos pääset haastatteluun, samasta työpaikasta tuskin kilpailee montaa muuta.

Avoin hakemus

Monen yrityksen nettisivuilla on mahdollisuus avoimen työhakemuksen jättämiseen. Näidenkin täyttämisessä kannattaa muistaa pari kikkaa. On tavallista, että tietyn tehtävän tultua avoimeksi hakukone poimii kandidaateista ne, joiden tekstistä löytyy sopivia hakusanoja.

Valtiotieteen maisteri voi olla näissä tapauksissa vähiten kiinnostava hakusana. Olennaista on osaaminen, eli vaikkapa analysointitaito, kielitaito tai muu vastaava. Siksi hakijan kannattaa kirjata osaamisensa mahdollisimman tarkasti, jotta tulisi poimituksi.

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com