somekemisti

Työnhakukampanja netissä – tehokas tapa etsiä töitä

Rekrytointi.com Some työnhaussa, Työhakemus, Työnhaku, Työnhaku käyntiin

Haetko uutta työtä, mutta sitä oikeaa ei vain tunnu löytyvän? Tai kaipaatko vaihtelua hakemusten kirjoittamiseen? Entä jos kokeilisit uudenlaista tapaa hakea töitä, ja antaisit työnantajien tulla sinun luoksesi? Työnhakukampanja netissä voisi olla sinun juttusi.

eetulleduuni

Karppasen kampanja levisi sosiaalisessa mediassa.

Verkossa toteutettavat työnhakukampanjat ovat yleistyneet viime aikoina. Kampanjoissa työnhakijat etsivät uusia haasteita sekä markkinoivat osaamistaan julkisen CV:n ja usein myös esimerkiksi blogin avulla. Muun muassa vastavalmistunut kemisti Minna Ervasti sekä digitaalisen median osaaja Eetu Karppanen ovat kokeilleet julkista työnhakua.

Karppasen ja Ervastin kohdalla julkinen työnhaku on osoittautunut toimivaksi. Molemmat ovat saaneet paljon näkyvyyttä sekä useita työhaastattelukutsuja kampanjoidensa avulla. Mikä tärkeintä, kumpikin on löytänyt uuden työpaikan.

Miten päästä alkuun?

Alkoiko oman kampanjan perustaminen kiinnostaa? Karppanen ja Ervasti vakuuttavat, että se on helppoa ja nopeaa. Verkosta löytyy ilmaisia palveluita, kuten WordPress ja Blogger, joihin oman sivun voi perustaa ilman koodaustaitojakin. Ulkoasuihin on valmiita pohjia, eikä blogipohjan pystyyn laittaminen vie puolta tuntia kauempaa. Sivuston sisältöön kannattaa kuitenkin panostaa. Nettiin ladattu tavanomainen CV ei vielä herätä huomiota.

”Oman persoonan esiintuominen ja itsensä likoon laittaminen on tärkeää, jotta muutkin kiinnostuvat. Esimerkiksi kuvat ja vapaa-ajan minän näyttäminen toimivat”, Karppanen selventää.

Sekä Ervastin että Karppasen sivuilta löytyy heidän blogikirjoituksiaan. Kirjoitukset ovatkin hyvä tapa osoittaa asiantuntemusta. Esimerkiksi Ervasti pitää omilla sivuillaan blogia, jossa hän kirjoittaa kemiaan liittyvistä aiheista sekä työnhausta. Ervastin mukaan kevyet ja helposti samaistuttavat jutut ovat osoittautuneet kaikkein luetuimmiksi.

Ervasti myöntää, että kemiasta on hankalaa kirjoittaa mielenkiintoisesti. Siksi myös aiheiden keksiminen on välillä vaikeaa. Tähän kemistillä on kuitenkin vinkki: Etsi aiheita sinua eniten kiinnostavien yritysten toiminnasta. Siten näiden yritysten edustajat näkevät, että olet kiinnostunut heille tärkeistä asioista, ja saat samalla monipuolisia aiheita kirjoituksiisi.

Tärkeää on että sivuilta löytyvät myös seuraavat perustiedot: CV, koulutustausta ja omat yhteystiedot.

Etsi aiheita sinua eniten kiinnostavien yritysten toiminnasta. Siten näiden yritysten edustajat näkevät, että olet kiinnostunut heille tärkeistä asioista, ja saat samalla monipuolisia aiheita kirjoituksiisi.

Miten tulla huomatuksi?

Jotta työnhakukampanja johtaisi palkkaukseen, oikeiden ihmisten täytyy löytää se. Tässä omien verkostojen hyödyntäminen on tehokasta – tunnethan jo todennäköisesti alasi ihmisiä, vähintäänkin opiskelukavereiden muodossa. Sekä vanhat että uudet verkostot tavoittaa helposti sosiaalisessa mediassa: Facebookissa voit levittää sanaa ystävillesi, LinkedInissä löydät samasta alasta kiinnostuneet ammattilaiset ja Twitterissä voit laajentaa näkyvyyttäsi esimerkiksi erilaisten hashtagien avulla. Karppasella ja Ervastilla oli kampanjoilleen omat hashtagit, #eetulleduuni ja #somekemisti, joiden avulla he levittivät tietoa työnhaustaan.

Kampanjoilla töitä etsivät usein markkinoinnin, myynnin tai viestinnän osaajat, joiden alalla ihmiset ovat valmiiksi aktiivisia verkossa. Onko julkinen some-työnhaku muilla aloilla turhaa?

Ervastin mielestä ei. Muutkin kuin viestinnän osaajat pyörivät netissä. Tärkeintä on, että oikeat ihmiset löytävät sivuillesi. Se onnistuu esimerkiksi sopivilla aihevalinnoilla blogissa, sekä saman alan ihmisten tavoittamisella sosiaalisessa mediassa.

Lisäksi työnhaun ohella oppii paljon ylipäätään siitä, millaista työtä tahtoo tehdä.

”Esimerkiksi kemia on laaja ala, ja vastavalmistuneena ei välttämättä tiedä, millaisia vaihtoehtoja on olemassa. Työnhakukampanjan avulla unelmatyö saattaa löytää sinut ilman, että olisit itse sitä koskaan tajunnut etsiä”, Ervasti huomauttaa.

Julkinen kampanja perinteisen työnhaun tukena

Karppanen ja Ervasti keksivät heti useita syitä, miksi oman työnhakusivuston perustaminen kannattaa. Ervastin mukaan kampanja oli ennen kaikkea ja hauska ja opettavainen kokemus. Sen aikana ovat karttuneet niin työnhaku- kuin IT-taidotkin, ja kuva omista kiinnostuksenkohteista on selkiintynyt.

”Hakemusten kirjoittaminen tuntuu välillä puuduttavalta, mutta nettikampanjan ylläpito oli oikeasti tosi hauskaa”, Ervasti kehuu.

Karppanen huomauttaa, että julkisen työnhaun ansiosta on mahdollista työllistyä yritykseen, joka ei edes ollut rekrytoimassa ketään. Jos oikea ihminen osuu kohdalle, hänet kannattaa palkata joka tapauksessa. Karppanen uskookin, että työnhakukampanjat yleistyvät tulevaisuudessa.

Muita työnhakukanavia ei silti pidä unohtaa. Sekä Ervasti että Karppanen hakivat töitä myös perinteisin keinoin. Ahkera työnhaku tuotti molemmilla tulosta, sillä kumpikin on nyt palkattu uusiin tehtäviin. Karppaselle uusi työpaikka löytyi juuri kampanjan kautta. Ervastikin sai haastattelukutsuja sivustonsa ansiosta, mutta lopulta palkkaamiseen johti jokin aivan muu:

”Lähetin joulukortin kiinnostavalle yritykselle, jossa työskentelemisestä haaveilin. Sieltä otettiin pian yhteyttä, ja siten sain nykyisen työni.”

Työnhaussa kannattaakin käyttää mielikuvitusta, teitpä sitten oman työnhakukampanjan, visuaalisen CV:n tai vaikka itse askarrellun joulukortin.

Muista myös perinteinen some!

Sosiaalista mediaa käyttää päivittäin suurin osa suomalaisista – nuorista melkein jokainen. Siinä missä yksityishenkilöt, myös yritykset käyttävät sosiaalista mediaa yhä enemmän.

Sosiaalisesta mediasta on tullut myös useimmissa tapauksissa helpoin ja matalimman kynnyksen väylä tavoittaa mahdollisia työnantajia. Monet yritykset jakavat sosiaalisen median sivuillaan suoraan tietoa avoimista työpaikoistaan.

Kannattaa siis harkita työnhaussa myös perinteisien sosiaalisen median kanavien käyttöä.

Töitä hakiessa kannattaa tutustua myös Rekrytointi.comin palvelukokonaisuuteen työpaikkatarjonnan, Osaajapankin, koulutusmahdollisuuksien, uravinkkien ja piilotyöpaikkauutisten joka tarjoaa hakijalle monipuolisen avun työurallaan eteenpäin.

 

 

 

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com