työhaastattelukysymykset

Yleisimmät työhaastattelukysymykset

Laura Työhaastattelu, Työnhaku

Yleisimmät työhaastattelukysymykset toistuvat yleensä haastattelusta toiseen, joten työhaastatteluun valmistautuminen on mahdollista. Ennen haastattelua on hyvä aina miettiä, mitä haastattelussa voidaan kysyä ja millaisen vastauksen haluat antaa. Alta löydä kootun lista useimmin kysytyistä kysymyksistä, joihin voit miettiä vastauksia jo etukäteen.

Tiesitkö, että voit etsiä myös työpaikkoja sivuiltamme? Katso avoimet työpaikat!

Treenaa nämä työhaastattelukysymykset

Kerro vähän itsestäsi

Tämä jutusteleva kysymys on klassinen työhaastattelun avaaja. Vastauksesi ei kuitenkaan ole yhdentekevä, vaikka itse asiaan ei vielä päästäisikään! Vastaukseen kannattaa siis panostaa. Käy lukemassa, miten kysymykseen kannattaa vastata ja siihen tulisi valmistautua.

Miksi olisit meille hyvä työntekijä?

Vastatessasi tähän kysymykseen ei kannata välttämättä vain luetella taitoja ja luonteenpiirteitä. Kerro ennemminkin, mitä sellaista osaat, josta olisi hyötyä juuri tälle työnantajalle. Älä siis haksahda vain luettelemaan pelkästään hyviä ominaisuuksiasi, vaan mieti niitä juuri työnantajan ja työtehtävän näkökulmasta.

Mitkä ovat vahvuuksiasi?

Myös tähän kysymykseen kannattaa jo etukäteen miettiä naseva vastaus. Ahkera ja tunnollinen ovat toki toivottavia luonteenpiirteitä, mutta samalla jo melko kuluneita ilmauksia. Esimerkkien avulla avaat vahvuuksiasi paremmin kuin niitä vain luetteloimalla. Näiden vinkkien avulla kuvailet itseäsi, vahvuuksiasi ja osaamistasi paremmin.

Mitkä ovat heikkoja puoliasi?

Muista olla rehellinen. Työnantaja tietää että kukaan ei ole täydellinen ja osaa varmasti arvostaa työntekijää, joka osaa arvioida omia kehityskohteitaan. Samalla kannattaa toki myös kertoa, mitä olet jo asian korjaamiseksi tehnyt. Lisätietoja saat täältä.

Mitä tiedät yrityksestämme?

Työnantajalle on tärkeää tietää, että olet aidosti kiinnostunut työskentelemään juuri heidän yrityksessään. Tämän vuoksi on hyvä, jos pystyt osoittamaan tietouttasi kyseisestä yrityksestä. Muista siis ottaa etukäteen selvää työnantajasta: googlaa, käy läpi kotisivut ja somekanavat, lue arvosteluita, kysy nykyisiltä työntekijöiltä…

Yleissivistystä testaavat kysymykset

Työnantajan edun mukaista on toki myös se, että työhön palkataan henkilö, joka ymmärtää maailmaa myös työpaikan ulkopuolella. Joskus tällaiset kysymykset saattavat tuntua hieman oudoilta, mutta niiden tarkoituksena on kuitenkin myös testata hakijan reagoimista outoihin tilanteisiin. Älä siis panikoi vaikket oikeaa vastausta kysymykseen tietäisikään!

Lisäksi työnantaja saattaa kysyä myös muita yllättävältä tuntuvia kysymyksiä. Katso ohjevideo näihin yllättäviin tilanteisiin reagoimisesta täältä.

Millaista palkkaa toivot työstäsi?

Katso artikkeli palkkatoiveen esittämisestä täältä.

Koska voit aloittaa?

Tästäkin kysymyksestä olemme tehneet oman ohjevideon, jonka voit katsoa täältä.

CV:hen liittyvät kysymykset

Oma CV kannattaa ennen haastattelua silmäillä läpi ja miettiä valmiiksi, mistä asioista työnantaja saattaa tehdä lisäkysymyksiä. Jos esimerkiksi aiemmat työsuhteesi ovat olleet poikkeuksellisen lyhytkestoisia, kannattaa varautua tämän asian tiimoilta esitettyihin kysymyksiin. Lisätietoa tähän kysymykseen vastaamisesta saat täältä.

Onko sinulla vielä jotain kysyttävää?

Lue ideoita, mitä kysymyksiä hakija voi esittää työhaastattelussa työnantajalle.


Nyt kun olet tutustunut yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin, käy katsomassa myös avoimet työpaikat ja löydä elämäsi työpaikka!

Katso myös Rekrytointi.comin ilmainen kesätyönhaun livevalmennus: ”Näin löydät ja nappaat kesätyöpaikan”. Valmennuksessa saat parhaat opit kesätyönhakuun ja otat ensimmäiset askeleet kohti elämäsi kesätyöpaikkaa. Tässä valmennuksessa kuulet myös vinkkejä, miten erotut eduksesi työhaastattelussa.

Katso valmennus!