Työn ja vapaa-ajan tasapaino tärkeintä ammattilaisille vuonna 2022

Vuonna 2022 ammattilaisille tärkein hyvinvoivan työyhteisön tekijä on työn ja vapaa-ajan tasapaino

Ramona Westersund Paranna työnantajakuvaa, Uutishuone, Vinkkejä työntekijän palkkaamiseen

Maailman johtavan työnantajakuvan tutkimiseen ja kehittämiseen keskittyneen Universum Finlandin vuoden 2022 ammattilaistutkimuksen* mukaan tärkeimmät ja houkuttelevimmat työnantajan ominaisuudet liittyvät tänä vuonna työn arjen sujuvuuteen, palkkaan, joustaviin työnteon malleihin, sekä ihmisiin ja kulttuuriin työpaikalla. Työn ja vapaa-ajan tasapaino ja siihen kannustaminen työnantajan puolelta nousi tärkeydessä eniten hyvinvoivaa työyhteisöä arvioitaessa. 9 400 vastaajaa useilta eri aloilta, ja keskimäärin 8 vuoden työkokemuksella, kertoivat tutkimuksessa työelämämieltymyksistään ja mitkä yritykset ovat heidän ihanteellisia työnantajiaan.

Työn ja vapaa-ajan tasapaino tärkeintä ammattilaisille

Ukrainan sodan värittämä kevät toi suomalaiseen työelämään mukanaan entisestään kasvaneen työpaikanvaihtohalukkuuden sekä suuremman tarpeen työn -ja vapaa-ajan tasapainoon. Välillä marraskuu 2021 – elokuu 2022 toteutetusta Universumin ammattilaistutkimuksesta kävi ilmi, että työn- ja vapaa-ajan tasapaino sekä siihen liittyvät etätyömahdollisuudet kiinnostavat peräti 94%:a tutkimuksen noin kymmenestätuhannesta vastaajasta.

”Eniten tärkeydessä nousi se, että työnantaja kannustaisi työn -ja vapaa-ajan tasapainoon. Jos työnantaja ei ole ymmärtänyt vielä, että työntekijät haluavat tehdä työnsä joustavasti, sekä mielellään aika -ja paikkariippumattomasti, on nyt viimeinen hetki. Jos työnantaja pakottaa toimistolle, on se nyt monelle jopa irtisanoutumisen syy.” sanoo Universumin maajohtaja Mika Sallinen.

Suurimman suosion vastaajien keskuudessa sai malli, jossa etänä tehdään 2-3 päivää viikossa. Mitä enemmän kokemusta vastaajalla oli, sitä useamman päivän hän halusi tehdä etänä viikossa. Tämä toki pätee vain työhön, jonka voi tehdä muualla kuin fyysisellä työpaikalla.

Universumin tutkimukseen vastasi myös ennätysmäärä (yli 10 000) alemman tutkinnon suorittaneita ammattilaisia, ja siinä ryhmässä etätyön tekeminen on monesti mahdotonta. Joidenkin ryhmien työpaikanvaihtohalukkuus onkin ennätyskorkealla. Esimerkiksi terveys -ja lääketiedealan ammattilaiset olivat vähiten tyytyväisiä omaan työnantajaansa.

”Täällä tehdään yhteiskuntaa pystyssä pitäviä töitä: rakennetaan, hoivataan, ruokitaan. Näiden ihmisten työelämämieltymysten ymmärtäminen on nyt ensi kertaa mahdollista Universumin datan myötä”, kertoo Sallinen.

Suomen ihanteellisimmat työnantajat 2022 ammattilaisten näkökulmasta

Kaupallisen alan ammattilaisten ihannetyönantajien rankingin kärjessä tapahtui tänä vuonna muutoksia: ykkösenä pysyi viime vuoden tapaan Marimekko, mutta toiseksi nousi S-Ryhmä (sija 5. 2021). Kolmanneksi tuli OP Ryhmä. Top 10 joukossa tapahtui muitakin muutoksia, kun K-Ryhmä nousi sijalle 7 (10). Top 20:n joukossa suurimman nousun teki 17 sijaa noussut Valio, joka päätyi sijalle 16. Myös Fiskars nousi havittelemaan top 10 sijoitusta sijalle 12 (18).

Kone säilytti vaivoin kärkipaikkansa Tekniikan alan ammattilaisten ihannetyönantajana. Toiselle sijalle, ja hyvin lähelle ykkösijaa, tuli nousua tehnyt Puolustusvoimat (2020:4) ja kolmantena oli Valmet (2). Ajan kuvasta kertonee myös se, että Patria nousi sijalle 5 (12).  Myös Metsä Group ja Sweco nousivat selvästi, päästen mukaan top 10 joukkoon, sijoille 9 ja 10. Top 20 joukossa suurimpia nousijoita olivat Finnair, Fazer, ja Volvo Cars.

Google säilytti IT-alan ammattilaisten ihannetyönantajan johtopaikkansa myös tänä vuonna. Toiselle sijalla pysyi Microsoft, ja kolmanneksi tuli Reaktor. Suurimmat nousijat IT-alan Top 10:n joukossa olivat F-Secure (sija 5), Gofore (sija 6), ja ensimmäistä kertaa kymmenen parhaan joukkoon noussut CGI (sija 8).

Tutkimuksesta julkaistaan rankingit myös Luonnontieteiden (1. LUKE, 2. SYKE, 3. Metsähallitus), Humanistien (1. Opetus -ja kulttuuriministeriö, 2. Opetushallitus, 3. Yle), Lakialan (1. Oikeusministeriö, 2. Poliisi, 3. EU), sekä Terveys -ja Lääketiede (1. THL, 2. Terveystalo, 3. Mehiläinen), ammattilaisten listoilta.

Eri alojen ammattilaisten ihanteellisimmat työnantajat on julkaistu Universumin ja Rekrytointi.comin sivuilla. Katso, eri alojen opiskelijoiden TOP 20 -listat sivuiltamme: Suomen ihanteellisimmat työnantajat.

Universumin yhteistyökumppanina toimiva Rekrytointi.com onnittelee tutkimuksessa menestyneitä työnantajia!

 

Katso Suomen ihanteellisimmat työnantajat

 

* Tutkimukseen vastasi marraskuu 2021-elokuu 2022 välillä yhteensä 9385 suomalaista ammattilaista, jotka kertoivat näkemyksiään työnantajista ja työelämästä.

Lisätiedot:
Mika Sallinen
Maajohtaja, Universum Finland
040 5279149
mika.sallinen@universumglobal.com

 

Kerro miten voimme auttaa!

Jätä yhteystietosi, niin asiantuntijamme ottavat yhteyttä. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi!

Rekrytointi.com-palvelua, Rekrytointi.com Osaajapankkia ja LAURA™-rekrytointijärjestelmää toimittaa suomalainen ura- ja rekrytointiyritys LAURA Rekrytointi Oy.