Miten yhdistää osaajien löytäminen ja nuorisotakuu?

LAURA Rekrytointi Oy Rekrytointi, Rekrytointimarkkinointi, Työnantajakuva

LAURA Rekrytointi Oy:n tavoitteena on auttaa työnantajia löytämään osaajia sekä ohjata työnhakijoita uralla eteenpäin. Vantaalla toimivan PETRA-projektin avulla yritys voi rekrytoida helposti ja edistää samalla nuorisotakuuta tarjoamalla töitä nuorille.

Vantaan kaupungin työllisyyspalveluiden PETRA – Nuoret uusille urille -hanke ohjaa työttömiä nuoria työelämään ja kouluun. Yksi hankkeen vahvuuksista on tiivis yhteistyö yritysten kanssa. Projektin viestintää hoitava palveluohjaaja Pauliina Heimonen kertoo, että yritysyhteistyötä on tarkoitus vielä lisätä seuraavan vuoden aikana. Tällä hetkellä toiminnassa on mukana noin 200 yritystä, ja luku kasvaa jatkuvasti.

”Tavoitteena on luoda uusia työpaikkoja ja löytää niin sanottuja piilotyöpaikkoja yhdessä yritysten kanssa”, Heimonen kertoo.

PETRA-hankkeen piirissä on yli 500 pääkaupunkiseutulaista työtöntä nuorta. Tässä joukossa on potentiaalista työvoimaa lähes kaikilta aloilta.

Työntekijöitä rekrytointitapahtumista

Yritykset voivat rekrytoida työntekijöitä suoraan PETRAsta. Hankkeen palveluohjaajat tekevät pyydettäessä esikarsinnan, ja järjestävät esimerkiksi ensimmäisen haastattelukierroksen.

Yritysyhteistyötä kehittävä palveluohjaaja Kimmo Koski kertoo, että jokaisella nuorella on oma palveluohjaajansa, jota tämä tapaa 2–3 viikon välein. Ohjaajat tuntevat hyvin kaikki nuoret, mikä helpottaa sopivien työntekijöiden ehdottamista työnantajalle.

Suoran rekrytoinnin lisäksi yritykset voivat osallistua PETRAn järjestämiin rekrytointitapahtumiin, Nuorten mahdollisuuksien toreihin. Tapahtumissa jokaisella yrityksellä on oma piste, jonka luona nuoret voivat tutustua yritykseen. Heimonen huomauttaa, että rekrytointitapahtumassa työnhakija ja työnantaja kohtaavat rennommin kuin esimerkiksi perinteisessä työhaastattelutilanteessa.

”Nuorten mahdollisuuksien torilla sekä työnantaja että nuori voittavat. Työnantaja saa mahdollisuuden esitellä tarjoamaansa työtä, ja nuoret saattavat löytää uramahdollisuuksia, joita he eivät ole tulleet edes ajatelleeksi”, Koski lisää.

Yksittäiselle yritykselle voidaan järjestää myös oma rekrytointitapahtuma. Tällainen ratkaisu on hyvä muun muassa silloin, kun halutaan palkata kerralla paljon työvoimaa. Esimerkiksi henkilöstövuokrausfirmat ovat tehneet PETRAn avulla suuria massarekrytointeja.

Myös oppilaitokset voivat osallistua tapahtumiin. Kevään ja syksyn ensimmäiset Nuorten mahdollisuuksien torit painottuvat koulutustarjontaan. Ne järjestetään juuri ennen yhteishakuja.

PETRA-nuorten motivaatio on kohdallaan

Nuoret tietävät tämän hetken huonon työllisyystilanteen, ja he ovat Heimosen mukaan erittäin motivoituneita löytämään työtä tai koulutuspaikan. Työntekijöitä löytyykin nyt kaikenlaisille yrityksille: nuoret ovat valmiita menemään myös sellaisiin töihin, joita he eivät olisi välttämättä ennen ottaneet. Hakijat tietävät myös sen, että työn perässä saattaa joutua matkustamaan ympäri pääkaupunkiseutua.

Motivoituneet nuoret ja työntekijöitä kaipaavat yritykset ovat onnistuneet PETRAn avulla löytämään toisensa. Hanke on saanut paljon positiivista palautetta sekä työnhakijoilta että yrityksiltä, ja tulokset puhuvat puolestaan. Vuodesta 2010 lähtien lähes 900 nuorta on saanut PETRAn kautta työpaikan, ja työharjoittelu- tai työkokeilupaikkoja on jaettu 450.