Videot rekrytoinnin apuna

LAURA Rekrytointi Oy Rekrytointi, Rekrytointiprosessi

Videoiden hyödyntäminen on yleistymässä työnhaussa. Tällä hetkellä työnantajan on mahdollista esimerkiksi pyytää työnhakijoilta videoesittelyitä itsestään tai hoitaa alustavat työhaastattelut videon välityksellä. Kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo videoiden hyödyntämisestä rekrytoinneissa.

Honkalamedia Oy tuottaa työnantajille ja työnhakijoille CV-baari -palvelua. Ideana on, että työnhakija voi yleensä erilaisten työelämätapahtumien yhteydessä kuvata itsestään lyhyen esittelyvideon työnantajalle. Racright puolestaan tuottaa videohaastattelutyökalua, jonka avulla työnantajat voivat kuvata kysymyksiä hakijoille ja hakijat kuvata omat vastauksensa esimerkiksi kotona. Vaikka videoiden käyttötavat yrityksillä ovatkin hieman erilaiset, yritykset löytävät samoja hyötyjä videoiden käytöstä.

Nostolava-autoja vuokraava Janneniska Oy järjesti maaliskuun alussa rekrytointipäivän, jossa työnhakija sai halutessaan kertoa itsestään työnantajalle samalla kun haastattelu kuvattiin. Janneniska Oy:n asiakaspalvelupäällikkö Jan Ström kertoo, että videoidut haastattelut nopeuttivat ja helpottivat rekrytointiprosessia, sillä nyt haastatteluja on voinut myöhemmin katsoa koko rekrytointitiimin voimin silloin kun se aikataulullisesti sopii. Kaikkea ei siis haastattelutilanteesta tarvitse muistaa ja kirjata ylös.

Honkalamedian toimitusjohtaja Mikko Honkala sekä Recrightin toimitusjohtaja Ari Beilinson ovat samoilla linjoilla siitä, että yksi videoiden suurimmista ansioista on sen säästämä aika. Videolla hakijasta on myös mahdollista selvittää sellaisia asioita, joita paperilta ei kävisi ilmi.

”Esimerkiksi huvipuisto Särkänniemeen ei palkata työntekijöitä, joilla on näkyviä lävistyksiä tai tatuointeja kasvojen alueella. Paperisella hakemuksella tällainen seikka ei tule ilmi, toisin kuin videolla.”, Honkala sanoo. ”Videolla työnantaja saa hakijasta myös paremman ensivaikutelman, mikä on tietysti tärkeää”.

”Kenenkään ei myöskään tarvitse miettiä, mitä paperisessa CV:ssä lukeva hyvä kielitaito tarkoittaa”, Beilinson huomauttaa.

Video toimii samoin myös toiseen suuntaan. ”Kun työnantajakin esittäytyy videolla, saavat työnhakijat erittäin paljon paremman kuvan yrityksestä”, Beilinson kertoo.

Beilinson uskoo, että myös asiantuntijarekrytoinnit voi hoitaa videohaastattelun avulla. Myös Janneniska Oy:n rekrytoinnit todistavat, että videohaastattelu sopii työvälineeksi myös muihin kuin niihin perinteisimpiin asiakaspalvelijarekrytointeihin.

”Tosin me kyllä ajattelemme, että meillä työskentelevät nostolavakuljettajat toimivat ensisijaisesti asiakaspalvelutehtävissä.”, Ström Janneniska Oy:stä toteaa.

Honkala uskoo lujasti videohakemusten yleistymiseen.

”Kokonaan video-cv:t eivät kuitenkaan korvaa hakemusta eivätkä varsinkaan henkilökohtaista kontaktia. Ei kukaan palkkaa ihmistä vain sillä, että näkee tämän videolla.” Samaa mieltä ovat myös Beilinson ja Ström.

Tärkeää on muistaa, että työnantajan lisäksi videoiden käytöllä pyritään helpottamaan myös työnhakijan työtä.

”Itsestään kertominen videolle on mielestäni hakijallekin todella helppo tapa. En oikein ymmärrä, miksei sitä hyödynnetä enemmänkin.”, Ström toteaa.

Honkalamedia Oy
Recright
Janneniska Oy

Laura Rekrytointijärjestelmään on nyt saatavissa Recrightin kehittämä videohaastattelutyökalu.