verkoston rakentaminen

Verkostoituminen ja verkostojen hyödyntäminen työnhaussa

Laura Työnhaku, Verkostot työnhaussa

Työnhakijan suhteet ja kontaktit eli verkostoituminen näyttelee yhä merkittävämpää osaa työllistymisessä. Seuraavaksi kerrataan muutama tapa, miten voit hyödyntää olemassa olevia verkostojasi työnhaussa ja millä keinoilla voit luoda niitä lisää. Nämä asiat kannattaa muistaa työnantajien kanssa verkostoituessasi!

1. ”Niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan.”

Verkostoitumisen osalta on tärkeää ymmärtää, että joku tuntee aina jonkun. Kun autat muita työnhaussa, tulet todennäköisemmin itsekin saamaan apua, kun sitä tarvitset. Pidä myös mielessä, että annat aina itsestäsi mahdollisimman hyvän ja rehellisen kuvan. Tuo huononakin päivänä eteesi sattunut toinen ihminen, saattaa olla tuleva esimiehesi.

2. Kerro avoimesti työnhaustasi

Hyödynnä ensin omat verkostosi: oma perhe, sukulaiset, ystävät, opiskelukaverit, opettajat ym. Tuttavasi voivat vinkata sinulle avoimista paikoista, neuvoa mitä asioita paikkaan haettaessa kannattaa painottaa, suositella sinua rekrytoijalle tai jopa palkata sinut. Tämän kuitenkin edellyttää sitä, että kerrot työnhaustasi avoimesti.

Muista myös pitää yhteyttä entisiin kollegoihisi. He voivat myöhemmin vaihtaa työpaikkaa, jolloin verkostosi laajenee kuin itsestään.

3. Kontaktoi suoraan, mutta älä ole stalkkeri

Erityisesti pienempiin yrityksiin kannattaa soittaa suoraan johtoportaaseen. Ota huomioon, että ”Haluaisin töihin” -aloitus ei välttämättä tee vaikutusta. Ennemmin kannattaa koittaa kepillä jäätä ja olla valmis myymään itsensä yritykseen töihin. Kerro kuka olet, mitä osaat ja miksi yrityksen kannattaisi palkata sinut – mitä HE saavat? Pohdi tilannetta työnantajan näkökulmasta, kun tarjoat itseäsi töihin.

Kun tiedustelet sinua kiinnostavalta työnantajalta töitä, ei kannata luovuttaa kerrasta, sillä avoimia tehtäviä ei ehkä ole vain juuri silloin. Älä kuitenkaan pommita! Joka viikkoinen soittaminen tuskin enää parantaa mahdollisuuksiasi. Kysy sen sijaan kohteliaasti, milloin sinun kannattaisi seuraavan kerran tiedustella avoimia tehtäviä.

4. Hyödynnä opiskeluaika

Ihmisen verkosto rakentuu voimakkaimmin opiskeluiden aikana, joten kannattaa mennä rohkeasti erilaiseen toimintaan mukaan. Lisäksi kannattaa oikeasti käyttää hetki sen pohtimiseen, missä tai kenelle erilaiset harjoitus- ja projektityöt sekä työharjoittelut tekee.

5. Testaa sosiaalisen median voima

Sen lisäksi, että sosiaalisessa mediassa on helppo tutustua uusiin samanhenkisiin ihmisiin, muista että siellä on myös helppo kontaktoida vanhoja tuttuja uudelleen.

Eri sosiaalisen median kanavista, erityisesti LinkedIn on mahdollistanut kiinnostavien henkilöiden ja yritysten kontaktoinnin ilman henkilökohtaista aiempaa kontaktia. Voit vaikka lähestyä kiinnostavan yrityksen henkilöstöpäällikköä laittamalla LinkedIn-kutsun ja lähettämällä perään esimerkiksi seuraavanlaisen viestin: ”Hei! Olen kiinnostunut yrityksestänne seuraavana työpaikkanani. Voitte tutustua tästä profiiliini.” Jos henkilöstöpäällikkö on käynyt tutustumassa profiiliisi, voit ottaa häneen myöhemmin yhteyttä, jolloin voitte keskustella lisää.

6. Aloita työnhakukampanja

Erilainen näkyvyyden rakentaminen, kuten työnhakukampanjan perustaminen, on hyvä keino parantaa näkyvyyttään työnantajien silmissä. Tälläinen toiminta kuitenkin syö yllättävän paljon aikaa. Ennen kampanjan perustamista kannattaa siis hetki pohtia, olisiko hyödyllisempää käyttää sama aika huolella tarkennettujen avointen hakemusten tekoon eri työnantajille. Jos kampanjan perustaminen kiinnostaa, aiheesta löytyy lisätietoa artikkelistamme Työnhakukampanja netissä – tehokas tapa etsiä töitä.

7. Vieraile oman alan ammattitapahtumissa

Tarvitseeko tätä edes kertoa? Oman alan messuilla, seminaareissa, järjestön tapahtumissa ym. ammattitapahtumissa tutustuu oman alan ihmisiin ja yrityksiin. Jos muuten jännittää lähteä tutustumaan uusiin ihmisiin, voit vaikka mennä oman tuttusi kanssa yhdessä tapahtumaan. Voitte sitten esitellä omat verkostonne toisillenne tapahtumassa, ja laajentaa helposti tuttavapiiriänne.

8. Pidä silmät auki myös muissa rennommissa sosiaalisissa tapahtumissa

Olit sitten vielä opiskelemassa tai jo työelämässä, kannattaa hyödyntää erilaiset rennot yhteiset tapahtumat, kuten pikkujoulut. Sen lisäksi että niissä on useimmiten hulvattoman hauskaa, tutustut samalla rennossa ilmapiirissä todennäköisesti aivan eri tavalla opiskelu- tai työkavereihisi.

9. Tutustu samanhenkisiin ihmisiin vapaa-ajan toiminnan kautta

Suomi on erilaisten järjestöjen ja urheiluseurojen luvattu maa. Menemällä mukaan itseään kiinnostavaan toimintaan, tutustuu auttamatta uusiin samanhenkisiin ihmisiin. Jos on aukkoja työhistoriassa, vapaa-ajan toiminta voi myös paikata sitä hienosti. Muista, että työnantaja palkkaa mieluummin sellaisen, joka on aktiivisesti mukana eri toiminnassa, kuin esimerkiksi vuoden ajan täysin toimettomana olleen.

Verkostoituminen kannattaa aina!

Muista seurata myös Rekrytointi.comia Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Alla olevalla videolla Rekrytointi.comin someasiantuntija Sanni Oja kertoo lisää olennaisia vinkkejä sosiaalisen median käyttämisestä työnhaun apuna.