piilotyö

Vinkkejä piilotyöpaikan löytämiseen

Rekrytointi.com Avoin haku, Työnhaku, Työnhaku käyntiin

Piilotyöpaikat ovat työpaikkoja, joihin ei haeta henkilöä julkisen haun kautta. Useissa yrityksissä tällaisen työpaikan saa se, joka ymmärtää itse kysyä paikkaa ja on sopiva tehtävään.

Varmin keino saada vinkkejä mahdollisista piilotyöpaikoista on seurata tiedotusvälineitä. Uutisissa on suoria tai rivien väliin piilotettuja mainintoja, joista helposti oivaltaa syntymässä olevan työpaikan. Kiinnitä huomiota esimerkiksi seuraavanlaisiin uutisiin:

  • Kasvuyritysten menestystarinat. Kasvavalla yrityksellä on useimmiten halu ja tarve lisätä henkilökuntaa, mutta vain vähän rahaa. Tällaisessa tilanteessa ulkoista, kallista rekrytointiprosessia ei juurikaan harrasteta. Kasvuyritysten luetteloita julkaistaan mm. Talouselämä-lehdessä ja lehtien verkkosivuilla.
  • Uudistukset. Uusien liiketilojen, yritysten, julkisten laitosten ja projektien perustaminen tietää useimmiten myös uusia työpaikkoja.
  • Nimityspalstat. Kun jossakin yrityksessä vaihtuu toimitusjohtaja, tietää se yleensä henkilökierron vilkastumista. Työpaikkoja voi avautua ensin johtotasolta ja päällikkötasolta sekä myöhemmin rivityöntekijöiden joukossa.
  • Saneeraustilanteet. Yritysten, laitosten ja virastojen fuusioitumiset tai toimipistemuutokset saattavat tietää uusia työpaikkoja. Fuusioitumisessa vakituista henkilökuntaa yleensä irtisanotaan, mutta prosessin aikana voidaan palkata myös uutta väkeä. Tämä johtuu siitä, että johtajat ja esimiehet vaihtuvat, jolloin nimityksiin pettyneet usein hakeutuvat pois. Irtisanomistilanteissa työnantajan on usein hyvin vaikea laittaa työpaikkaa julkisesti avoimeksi, joten kaikki työmahdollisuudet näissä tilanteissa on vain kaivettava esille.

  • Sosiaalinen media. Yksi väylä löytää piiilotyöpaikka on sosiaalinen media, sillä siellä saatetaan joskus ilmoittaa työpaikkoja, joihin ei ole varsinaista hakua käynnissä. Esimerkiksi Twitterissä voi löytää työpaikkoja käyttämällä sopivia hakusanoja kuten #työpaikka, #duunit tai #rekry. Samaa hakutapaa voi soveltaa myös vaikkapa Facebookissa, tai etsiä työpaikkaa LinkedInin avulla. Joitakin työpaikkoja ilmoitetaan ainoastaan LinkedInissä.

 Piilotyöpaikkojen syntymiseen on lukematon määrä syitä

Piilotyöpaikan syntymiseen on useita luontevia syitä: joku lähtee äitiyslomalle, joku irtisanoutuu työpaikasta, joku joutuu sairaslomalle tai joku muuttaa paikkakuntaa. Työpaikka pitää siis täyttää, mutta se on hakijan kannalta “piilossa” niin kauan, kuin sitä ei ole laitettu julkiseen hakuun.

Piilotyöpaikka saattaa syntyä yritykseen myös sen oman liiketoiminnan vuoksi, vaikka varsinaisia täytettäviä paikkoja ei vielä olisikaan. Johtajilla on aina kasapäin erilaisia ongelmia esimerkiksi huonon myyntitilanteen tai riittämättömien aikaresurssien vuoksi. Jokaisessa työpaikassa on ongelmia jokaisena päivänä ja jokaisessa mahdollisessa yksikössä. Yksikään organisaatio ei aina toimi juuri niin kuin sen haluttaisiin toimivan.

Piilotyöpaikasta kohti palkkausta

Jos saat jollakin tavoin uskoteltua, että kykenet omalla työpanoksellasi hoitamaan jonkin ajankohtaisen ja keskeisen ongelman, olet lähellä työnsaantia.

Jos työpaikalla on jokin ongelma, siitä aletaan yleensä pikkuhiljaa puhua johtoryhmässä tai eri kahvipöytien kuppikunnissa. Pohditaan, miten asia saadaan kuntoon. Jos ainoa ratkaisu on hankkia lisää käsiä, aletaan keskustella rekrytoinnista. Päätös uuden ihmisen palkkaamisesta kestää yleensä kauan. Mitä suurempi talo, sitä pitempään pohditaan, palkataanko joku ulkopuolinen. Päätöksenteko voi edetä myös niin, että joltakin riittävän isolta johtajalta palaa ongelman vuoksi pinna. Räjähdys tietää sitä, että asia pannaan välittömästi kuntoon.

Kun ongelman ratkaisemiseksi päätetään palkata joku, joudutaan käymään läpi useita työvaiheita. Ne vaativat tuntikausia organisaation kallispalkkaisimpien avainhenkilöiden aikaa ja resursseja. Usein näillä työntekijöillä olisi muutoinkin kädet täynnä töitä. Pelkkä rekrytointiprosessi maksaa työnantajalle aina paljon, ja siksi työnantajat yleensä tekevät kaikkensa, ettei siihen tarvitsisi ryhtyä. Siksi oikeaan aikaan ja oikeasta paikasta haetut piilotyöpaikat voivat olla erittäin hyvä mahdollisuus saada töitä.

 

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com