idea

Hyvä keksintö voi tuottaa elannon

Laura Työelämä, Yrittäjyys

Yrityksen perustamisen alkusysäys voi tulla mistä vain. Moni suomalainen on päättänyt perustaa yrityksen keksittyään ja patentoituaan uuden vimpaimen tai vempeleen, jolle on markkinoilla oikeasti tarvetta. Onko sinullakin keksintö valmiina?

”Suomessa tehdään päivittäin lukuisia keksintöjä, joiden keksijä ei hoksaa tehneensä keksinnön”, tiivistää Kauko Kareinen, Keksijäin Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja.

Kuitenkin markkinoille päätyy satakunta suomalaista keksintöä vuosittain. Monia pienyrityksiä on perustettu markkinoimaan näitä itse ideoituja tuotteita. Suomessa Keksijöiden Keskusliittoon kuuluu lähes kaksi tuhatta jäsentä, joista suuri osa tienaa keksinnöillään leivän.

”Keksijä on nopeatempoinen, sitkeä ja hänellä on hyvä mielikuvitus. Kun keksijä katsoo metsään, hän näkee valmiin talon”, Kareinen miettii keksijän ominaisuuksia kysyttäessä.

Keksiminen on kuin lapsen kasvattamista

”Ensiarvoisen tärkeää keksijälle on sitoutuminen oman ideansa kehittämiseen. Keksinnön kehittäminen on verrattavissa lapsen kasvattamiseen: Täytyy olla valmis uhraamaan paljon aikaa ja rahaa ja keksintöä täytyy kasvattaa, jotta näkisi sen kehittymisen menestyksekkääksi tuotteeksi. Kukaan ei tiedä etukäteen, tuleeko lapsesta hulttio vai presidentti. Samoin keksintö voi osoittautua toimimattomaksi tai hittituotteeksi”, Kareinen summaa.

Keksintöjä on halontekokoneesta katalyytin säätövälineeseen. Jos sinusta tuntuu, että pääkopassasi muhii käyttökelpoinen tuoteidea jos toinenkin, kannattaa ensimmäiseksi suunnata Patentti- ja rekisterihallituksen kirjastoon ja tarkistaa, onko joku toinen jo keksinyt saman aiemmin. Myös TE-keskuksissa on yleensä keksintöasiamies, joka voi auttaa prosessin eteenpäin viemisessä.

Yksi keksintö avaa ovet lukuisille muille ideoille

Kareinen itse on patentoinut kymmenkunta patenttia eli hyödyllisyys- ja mallisuojaa vanhojen autonrenkaiden hyödyntämiseen ja uusiokäyttöön liittyville tuotteille. Kareisen ideoimia ovat mm. aurausautojen terät, kompostointikenttien lanat ja karheenlevittäjät. Kareisen tuotteille on löytynyt niin paljon kysyntää, että mies on perustanut tuotteidensa pohjalta oman yrityksenkin, Pultek KY:n.

”Idea lähti sattumalta. Kiersin lomilla Eurooppaa ja näin räjäytyssuojamattoja. Hoksasin, että Suomeen tuodaan ulkomailta yhdeksänkymmentä prosenttia täällä käytettävistä räjäytysmatoista. Kehitin sitten vastaavanlaisia versioita vanhoista autonrenkaista, joiden ylivertainen ominaisuus on läpitunkevuuden estokyky. Yhdestä keksinnöstä aukeni valtavasti uusia, ja sovelsin ideaa kulutuskumituotteisiin. Kahdessa vuodessa sain kymmenen patenttia aiheesta. Yllätyin itsekin, kuinka paljon vanhoista autonrenkaista saa uusia tuotteita.”

Keksi vanhasta uutta

Timo Launola Patentti- ja rekisterihallituksesta arvioi, että Suomessa jätetään vuosittain noin kaksi ja puoli tuhatta patenttihakemusta. Noin kaksi prosenttia keksinnöistä liittyy vanhojen tuotteiden uusiokäyttöön ja kierrätykseen.

”Usein uhrataan paljon rahaa täysin uusien tuotteiden keksimiseen, vaikka maailma on täynnä vanhoja tuotteita, joilla on monia hyviä ominaisuuksia uusien tuotteiden pohjaksi”, Kareinen toteaa.

Eräs esimerkki vanhaa materiaalia hyödyntävästä uudesta tuotteesta on keskisuomalaisen EkoMassat Oy:n kehittämä luomukiviaines, jossa louhoksilta tulevan sivukiven ja polymeerin seoksesta saadaan lujaa ja kestävää, muotoon valettavaa ja läpivärjättyä kivimassaa ympäristörakentamisen raaka-aineeksi. Tätä ekomassaa käytetään mm. suojatiekivetyksessä ja koristerakentamisessa.

Eikö sinulla ole vielä ideaa valmiina? Käy inspiroitumassa näistä yritysideoista!