Suosittelija kesätyönhakijalle

Mistä hyvä suosittelija kesätyönhakijalle?

Ramona Westersund Kesätyönhaku, Nuori työnhakija, Työnhaku, Verkostot työnhaussa

Rekrytointipäätöstä tehdessä rekrytoija etsii usein monenlaista tietoa hakijasta. Pelkkä hyvin tehty työhakemus ja onnistunut työhaastattelu saattavat riittää, mutta toisinaan rekrytoija kaipaa hakijasta tietoa myös muusta lähteestä eikä ainoastaan hakijan omasta suusta. Monessa tapauksessa suosittelija kesätyönhakijalle voi nousta arvoon arvaamattomaan. Katso vinkit, millainen on hyvä suosittelija kesätyönhakijalle ja mistä sellaisen voi löytää.

Kuka on suosittelija?

Suosittelija on henkilö, johon rekrytoija voi ottaa yhteyttä jossain vaiheessa rekrytointiprosessia ja joka osaa kertoa olennaista lisätietoa hakijasta. Tyypillisessä tapauksessa hyvä suosittelija on esimerkiksi edellisen työsuhteen tai työprojektin esimies tai vastaavanlaisessa asemassa suhteessa työnhakijaan toiminut henkilö.

Suosittelijaksi ei useimmiten ole hyvä vaihtoehto työkaveri tai muu ystävä, sillä hakijan suhde heihin ei ole välttämättä asia, joka rekrytoijaa kiinnostaa. Esimiesasemassa toiminut henkilö osaa paremmin kertoa hakijan tavoitteista työelämässä ja vaikka siitä kuinka työnhakija toimii työyhteisössä.

Suosittelijan on hyvä olla henkilö, jolla on suhteellisen tuoretta kokemusta työskentelystä kanssasi. Mikäli olet jo jatko-opinnoissasi loppusuoralla, lukio- tai yläasteaikaisen esimiehen suosittelut saattavat olla jo hieman vanhentunutta informaatiota rekrytoijan silmissä.

Muista lukea myös muut vinkkimme, miksi suosittelijoista on apua työnhaussa.

Vähän työkokemusta – mistä hyvä suosittelija kesätyönhakijalle?

Ensimmäisten kesätyöpaikkojen hakeminen on aina jännittävää ja haastavaa. Kesätyönhakija saattaa helposti jättää työhakemuksestaan suosittelijat pois, jos eivät heti keksi sopivaa suosittelijaa. Suosittelijan hankkimisesta on kuitenkin suurta hyötyä ja se voi löytyä lähempää kuin arvaatkaan.

Kesätöitä hakiessa harvat pystyvät erottumaan joukosta työkokemuksellaan. Lähtökohtana hyvälle menestykselle kesätyönhaussa ovat onnistunut työhakemus ja haastattelu. Kuitenkin monien hakijoiden ollessa samassa lähtökohdassa työkokemuksen suhteen voivat hyvän suosittelijan sanat nostaa sinut muiden hakijoiden ohi.

Suosittelijan ei välttämättä tarvitse olla esimiehesi juuri työelämästä. Hyvä suosittelija kesätyönhakijalle voi hyvinkin olla vaikka opettaja koulusta tai urheilujoukkueen valmentaja. Harrastuksien kautta moni voi löytää erinomaisia ehdokkaita suosittelijoiksi. Esimerkiksi pianonsoitonopettaja, salibandykerhonvetäjä tai vastaava osaa kertoa rekrytoijalle monia samankaltaisia asioita, kuin mahdollinen entinen esimies voisi.

Suosittelijaa metsästäessä kannattaa miettiä haettavan kesätyön luonnetta. Jos haet esimerkiksi turisti-infoon – kielten opettaja voi olla erinomainen suosittelija, jos haet kahvilaan – kotitalouden opettajan suositukset voivat olla loistava lisä hakemukseesi tai jos haet vaikka tehdastöihin – teknisentyön opettajan suosituksilla voi hyvinkin olla positiivista painoarvoa.

Vaikka et olisi ollut aikaisemmin kesätöissä tai muuten työelämässä, voit siis silti käyttää hyvää pelisilmää sopivan suosittelijan valitsemisessa!

Kuinka kysyn suosittelijaa ja miten lisään hänet kesätyöhakemukseeni?

Kun sopiva suosittelija löytyy, muista aina kysyä hänen suostumustaan ennen kuin lisäät hänen nimensä hakemukseen. Useimmiten suosittelijaksi kysymäsi henkilö suostuu, mikäli hän itse kokee olevansa oikea henkilö suosittelemaan sinua. Voit kysyä suosittelijaa vaikka soittamalla, sähköpostilla tai kasvotusten.

Sinun ei välttämättä tarvitse kertoa suosittelijalle mihin paikkaan olet hakemassa. Voit kertoa hakevasi kesätöitä ja miettineesi hänen olevan sopiva henkilö suosittelijaksesi.

Suosittelijan vastatessa myöntävästi, voit lisätä hänet osaksi hakemustasi tai tehdä ansioluetteloosi suosittelijoille oman alaotsikon, jonka alle listaat suosittelijoitasi. Suosittelijan nimen perään on hyvä laittaa hänen yhteystietonsa, esimerkiksi puhelinnumero sekä hänen ammattinsa ja työpaikkansa.

Kesätyönhakijana kannattaa tutustua myös Rekrytointi.comin muihin artikkeleihin ja ottaa niistä talteen parhaat vinkit. Muista myös katsoa parhaat kesätyöpaikkamme ja seurata meitä sosiaalisessa mediassa!

Videolla Rekrytointi.comin asiantuntijat Pekka Miettinen ja Sanni Oja antavat kesätyönhakijalle vinkkejä suosittelijan hankintaan.

Kuvan lähde: Gary Barnes from Pexels