Pääsykokeisiin valmistautuminen

Pääsykokeisiin valmistautuminen

Laura Työelämä, Urakehitys

Pääsykokeisiin valmistautuminen on valtava urakka. Lukemista kannattaa suunnitella jo etukäteen, jotta välttyy turhalta työltä. Eximian valmennuskurssiopettajien ja Rekrytointi.comin vinkkien avulla pääsykokeisiin valmistautuminen on entistä tehokkaampaa. 

Pääsykokeisiin valmistautuminen – 6x vinkkiä, joiden avulla onnistut

1. Motivoi itseäsi
Jos motivaatio ei ole vielä luku-urakan alkaessa katossa, sitä voi lisätä eri tavoilla. Hanki tietoa alasta, lue opiskelijoiden blogeja, suunnittele tulevaisuuden unelma-ammattia… Mitä tahansa, mikä saa sinut innostumaan. Kun haet, hae täysillä. On parempi tuhlata yksi kevät pänttäämiseen kuin yrittää monta vuotta puolella teholla.

2. Tee lukemisesta rutiinia
 Tee lukuaikataulu, ja suhtaudu siihen yhtä vakavasti kuin vaikkapa työaikoihin. Muuten lukemiseen tarkoitettu päivä voi helposti lipsahtaa elokuvien katseluksi tai kavereiden kanssa kahvitteluksi. Älä mieti, että lukea kyllä ehtii myöhemminkin. Aina ilmaantuu jotain parempaa tekemistä.

3. Pidä vapaata
Pääsykokeisiin valmistautuminen ei ole helppo urakka. On tärkeää, että aivot saavat myös levätä. Silloin motivaatio pysyy yllä, ja opitut asiat pääsevät siirtymään pidempikestoiseen muistiin. Pidä viikoittain ainakin yksi vapaapäivä, jolloin et koskekaan kirjoihin.

4. Etsi paras oppimistaktiikka
Jos et ole varma, opitko parhaiten esimerkiksi lukemalla, kuuntelemalla vai tekemällä, kokeile erilaisia vaihtoehtoja. Älä keskity liikaa lukemiseen käytettyyn aikaan tai lukukertojen määrään. Tärkeämpää on, että oppiminen on tehokasta!

5. Prosessoi tietoa
Mieti, millä tavalla saat parhaiten kokonaisuudesta kiinni. Tee muistiinpanoja, ajatuskarttoja, tiivistelmiä, aikajanoja tai mitä ikinä keksitkin.

6. Pyydä apua
Jos tunnet esimerkiksi opiskelijoita alalta, jolle pyrit, pyydä heiltä neuvoja. He ovat jo päässeet sisään, joten he tietävät mikä toimii!

Erilaiset pääsykoetyypit vaativat erilaista valmistautumista

Pääsykokeita on monia erityyppisiä, ja esimerkiksi matematiikan kokeeseen kannattaa lukea hieman eri tavalla kuin vaikkapa vieraan kielen kokeeseen. Valmennuskursseja järjestävän Eximian opettajat jakavat parhaat vinkkinsä siitä, miten erilaisiin pääsykokeisiin kannattaa valmistautua.

Monivalintakoe

”Monivalintakoe ei ole koe, jossa voi veikata tai luottaa Hannu Hanhi – onneensa, jos sattuisi menemään oikein. Monivalintakoe on esseekoetta vielä raadollisempi: vaihtoehtona on joko tietää tai olla tietämättä asia tarkalleen.

Vastauksissa ei siis ole tulkinnan eikä selittelyn varaa. Kokeessa testattava materiaali on osattava niin hyvin kuin mahdollista. Vaikka asioiden ymmärtäminen on kaiken A ja O, tulee varsinkin tärkeimpien asioiden olla kirkkaina mielessä. Tähän auttaa usein vanha kunnon ulkoa opettelu. Kysymykset on rakennettu kinkkisiksi niin, että asiat on todella osattava ja ymmärrettävä. Jos et tiedä vastausta täysin, veikkaus menee todennäköisesti väärin.

Eri kysymystyyppien harjoittelu on suurimmalle osalle hakijoista lukemisen lisäksi parasta valmistautumista. Näin koet olosi pääsykokeessa luottavaiseksi, kun eteesi tulee monia kysymystyyppejä.”

– Anne Dahl, Eximian Kauppatieteiden tutor

Vieraan kielen koe

”Useat kielten pääsykokeisiin lukijat ovat jo valmiiksi vahvoja kohdekielessä. Kielellisesti harjaantuneimmat erottuvat selkeästi joukosta pääsykokeessa. Monipuolinen tekstin tuottaminen ja tieteelliseen tekstin ymmärrys vieraassa kielessä ovat avaimet onnistumiseen.

Yritä jo koemateriaalia lukiessasi painaa mieleen, miten asia on pääsykoekirjassa ilmaistu. Tee muistiinpanot kohdekielellä omin sanoin. Mieti kappaleita kokonaisuutena kieleen liittyen. Kannattaa opetella myös idiomaattisia ilmauksia, joista on hyötyä kirjoitusprosessissa.

Ainekirjoitus pääsykokeissa on usein haastavampi kuin mihin lukiossa on totuttu. Kannattaa selvittää tarkkaan pääsykoevaatimukset yliopiston sivuilta. Yritä panostaa koemateriaalin lisäksi vapaa-ajan kielenkäyttöön lukemalla myös muita kirjallisia teoksia ja artikkeleita kohdekielellä.”

– Ida-Sofia Maliniemi, Eximian englannin opettaja

Matemaattiset aineet

”Hyvä laskurutiini on pääsykokeiden tärkein taito, joten kehitä sitä. Vain siten voit kokeessa keskittyä siihen, mitä tehtävässä kysytään. Muista ottaa hyvissä ajoin selvää tarvittavista välineistä. Alojen välillä on eroja siinä, mitkä välineet ovat kokeessa sallittuja. Lukiosta tutut kaavakokoelmat ja laskimet eivät yleensä kelpaa pääsykokeissa. Hyvä laskurutiini pitää sisällään myös kokeissa sallittujen työkalujen sujuvan käytön. Kannattaakin harjoitella alusta asti niillä välineillä, joita tulet käyttämään valintakokeessa.

Pääsykoevaatimukset ovat harjoittelun lähtökohta. Vaikka valintakoevaatimuksena olisikin lukion oppimäärä tai osa siitä, valintakokeen tehtävänannot voivat poiketa merkittävästi siitä, mihin lukiossa on totuttu. Myöskään pääsykoekirjoissa olevat harjoitustehtävät eivät yleensä vastaa sitä tapaa, jolla asiaa kysytään varsinaisessa kokeessa. Vanhoista valintakokeista saat parhaan käsityksen siitä, minkälaisia asioita kokeessa yleensä kysytään, ja millä tavalla.”

– Päivimaria Mäkelä, Eximian matemaattisten aineiden opettaja

Käy myös lukemassa nämä vinkit, joiden avulla kouluttaudut iästä tai elämäntilanteesta huolimatta. Tutustu osatutkintoon sekä muihin eri koulutusmahdollisuuksiin, jotka avaavat sinulle oven unelmiesi ammattiin.

Kuvan lähde: Andrea Piacquadio palvelusta Pexels