Työhakemusmyytit

Työhakemusmyytit – Vältä näitä 3 työhakemuksiin liittyvää myyttiä

Sanni Oja Työhakemus, Työnhaku

Netti on pullollaan ohjeita työnhakuun ja työhakemuksiin liittyen. Välillä kuitenkin saattaa mennä puurot ja vellit sekaisin eikä ole enää varma, mikä neuvo toimii parhaiten. Lähdimme romuttamaan yleisimmät työhakemusmyytit, jotka saattavat askarruttaa sinua työhakemusta tehdessä. Lue siis eteenpäin, ja ota nämä näkökulmat huomioon seuraavaa työhakemusta tehdessäsi.

3x työhakemusmyytit:

1. Työhakemus = CV

Metsään mennään ja pahasti, jos työhakemuksesi toistaa CV:tä. Hyvä CV on läpikatsaus urapolultasi, josta taustasi käy ilmi osaamisen ja kokemusten näkökulmista. Se kertoo rekrytoijalle, miten olet päässyt siihen pisteeseen missä olet nyt: Millainen koulutustausta sinulta löytyy? Missä olet työskennellyt? Kuinka hyvin puhut ruotsia? Tunnetko Wordin ja Excelin, kuin omat taskusi?

Voit kertoa myös työhakemuksessa entisen työsi saavutuksia ja työtehtäviä, jos koet että niiden avaamisesta on hyötyä haettavan paikan kannalta. Älä kuitenkaan toista itseäsi luettelemalla täysin samoja asioita, jotka työnantaja löytää jo CV:stä.

Työhakemusta pitäisi ajatella myyntipuheena, jonka tarkoitus on myydä osaamisesi työnantajalle. Siitä tulisi käydä ilmi motivaatiosi: mikä sai sinut hakemaan kyseistä paikkaa ja miksi juuri sinä olisit sopiva täyttämään sen. Voit lisäksi tuoda esiin, mitkä ovat vahvuutesi ja millainen persoona olet.

Vältä kuitenkin kliseitä. Työnantajat pääsevät lukemaan varmasti usein hakemuksia, joissa kerrotaan ”kuinka kiva ja ahkera tyyppi olet”. Pohdi sen sijaan, voisitko erottua joukosta ja tuoda konkreettisten esimerkkien avulla luonnettasi esiin: ”Otan uudet projektit innolla vastaan ja tartun heti toimeen. Projektityöskentely sujuu minulta luonnostaan, koska nautin tiiviin yhteistyön tekemisestä kollegoiden kanssa.”

2. Työhakemuksen pitää olla kirjallinen

Ei välttämättä. Aina tietenkin kannattaa noudattaa työpaikkailmoituksessa tai työnantajan sivuilla mainittuja hakuohjeita sekä huomioida, minkä kautta hakemuksesi lähetät. Esimerkiksi rekrytointijärjestelmät saattavat poimia myös liitetiedostoista tiettyjä hakusanoja, joiden avulla rekrytoijat lajittelevat hakemuksia ja valitsevat parhaimmat jatkoon.

Mikäli tyyli on vapaa, työhakemuksen visualisointi kuvin tai taltiointi videomuotoon voivat olla hyvinkin tervetulleita vaihtoehtoja työnantajien silmille. Visuaalisuutta ja helppoa silmäiltävyyttä ei ikinä pitäisi unohtaa työhakemuksesta, mutta esimerkiksi luovilla aloilla työskentelevät voivat helposti esitellä kykyjään kuvien avulla.

Vielä parempi, jos pystyt kohdentamaan hakemuksesi juuri tietylle työnantajalle vaikkapa työnäytteen avulla. Esimerkiksi UI-suunnittelija voisi rakentaa käyttäjänäkökulmasta ideaaliversion työnantajan nettisivuista ja someasiantuntija tehdä ehdotuksen yritykselle yhtenevästä Instagram-feedistä. Työnäytteen avulla työnantaja pääsee näkemään heti omin silmin taitosi. Kuten sanontakin kuuluu ”yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”.

Joissain työtehtävissä persoona ja vuorovaikutustaidot nousevat listan kärkeen rekrytoijan kirjatessa ylös unelmakandin kriteerejä. Mikä olisikaan parempi tapa tuoda persoonasi esiin, kuin kuvata se videolle. Suunnittele ennalta, mitä aiot videolla kertoa ja harjoittele peilin edessä. Yritä silti olla oma aito itsesi. Hyvässä videohakemuksessa on otettu huomioon myös ulkoiset tekijät, kuten ympäristö ja äänen kuuluvuus. Sinun ei tarvitse olla ammattiesiintyjä onnistuaksesi videohakemuksen teossa. Usein jo sillä, että lähetät videotyöhakemuksen, teet vaikutuksen ja jäät työnantajan mieleen.

Psst. näiden 10 palvelun avulla teet itsellesi myös näyttävän ansioluettelon.

3. Työhakemusta varten ei tarvitse tutustua työnantajaan

Taustatyö kannattaa aina, ja hyvä sellainen tehdään reippaasti etukäteen. Aloita siis tutustumalla työnantajaan jo työhakemusta kirjoittaessasi. Käy läpi työnantajan nettisivut ja some. Googlaa myös mahdolliset arvostelut ja uutiset.

Miksi taustatyötä sitten kannattaa tehdä? Kun otat työnantajasta selvää, voit bongailla sellaisia asioita, joita voit hyödyntää työhakemuksessasi. Jos esimerkiksi työnantajan arvot täsmäävät omaan arvomaailmaasi, miksi et korostaisi näitä puolia hakemuksessasi. Työnantajat miettivät aina jokaisen hakijan kohdalla hänen sopeutumistaan työpaikan kulttuuriin. Jos arvonne mätsäävät ja olet tuonut ne ilmi jo hakemuksessasi, olet askeleen lähempänä työpaikkaa.

Työhakemuksessa kannattaa aina mainita, mitä lisäarvoa pystyt tuomaan yritykselle. Työnantajaan on siis hyvä tutustua jo siitäkin näkökulmasta. Pyri löytämään ne haasteet, joihin osaamisesi toisi ratkaisun: ”Uskon, että osaamisellani voisin kasvattaa sosiaalisen median näkyvyyttänne ja tuottaa arvokasta sisältöä sivuillenne.” Hyvin tehty taustatyö antaa työnantajalle kuvan, että olet todellakin motivoitunut ja oikea tyyppi täyttämään avoimen työpaikan.

Kun työhakemusmyytit on taklattu, katso millaisella työhakemuksella erotut eduksesi muiden hakijoiden joukosta vuonna 2021.

Etsitkö sopivaa työpaikkaa, jonne voisit työhakemuksen lähettää? Katso Rekrytointi.comista avoimet työpaikat!


Kuvan lähde: Olya Kobruseva from Pexels