ensivaikutelma

Työnantajat kertovat: Näin teet hyvän ensivaikutelman

Laura CV, Työhaastattelu, Työhakemus, Työnhaku, Työnhaku käyntiin

Ensivaikutelma on ratkaiseva asia työnhaussa – sitä ei voi jälkikäteen enää muuttaa. Haastattelimme eri alojen työnantajien edustajia siitä, miten työnhakija tekee lähtemättömän ensivaikutelman. Kaikilla aloilla on syytä muistaa, että ensivaikutelma ei synny hetkessä: Se alkaa jo hakemuksen ja CV:n lähettämisestä ja muokkautuu työhaastattelun aikana. Lue lisää, miten annat positiivisen ensivaikutelman työnhaussa.

Hyvä ensivaikutelma lähtee jo työhakemuksesta

Kaupan alan yrityksen myyntipäällikkö

”Ensivaikutelma lähtee jo työhakemuksesta. Hakemuksen pitää hypätä muiden joukosta esiin, mutta ei liian ilmeisesti. Joskus aikanaan erottumiseksi käytetty värillinen paperi ei enää toimisi. Hakemuksen tulee olla lyhyt ja ytimekäs, mutta silti tarpeeksi kattava.

Työhaastattelutilanteessa hyvän ensivaikutelman saa aikaan katsekontaktilla, joka pitää ottaa heti ensi hetkellä. Ei siis vasta haastattelutilanteen alkaessa, vaan esimerkiksi aulasta haettaessa. Työhaastattelupukeutumisen pitää antaa sellainen kuva, että hakija ymmärtää, millaista työtä hakee. Esimerkiksi kesätyöpaikkaa hakiessa siisti perusvaatetus toimii – ylipukeutuminen ei kannata.”

Viihdealan yrityksen hr-assistentti

”Ensimmäinen vaikutelma annetaan hakemuksessa, jonka yleisilmeen tulisi olla kohtelias ja työnantajaa kunnioittava. Joukosta erottuakseen hakemuksessa täytyy olla myös vähän rohkeutta – hakemus on se, jolla työntekijä myy itsensä työnantajalle. Haettu työtehtävä vaikuttaa kuitenkin siihen, miten persoona voi ja kannattaa näkyä hakemuksessa. Tietyissä työtehtävissä taiteellisuus on monesti perusedellytys, mutta esimerkiksi hallinnollisissa tehtävissä on hyvä pitää enemmän kiinni tehtävään vaaditusta asiallisuudesta.

Haastattelun yhteydessä keskusteltaessa hakijasta saa jo huomattavasti laajemman kuvan. Ensivaikutelmasta muodostuu kokonaiskuva, jossa asenteella on suuri rooli. Hyvän vaikutelman jättää hakija, joka on nöyrä, mutta samalla kunnianhimoinen. Huono ensivaikutelma taas syntyy välinpitämättömyydestä ja valmistautumattomuudesta.”

Lääketeollisuusalan yrityksen rekrytointispesialisti

”Lääketeollisuusalalla oikeakielisyys työhakemuksessa on tärkeä asia ensivaikutelman luomisessa. Työtehtävissä vaaditaan virheettömyyttä, joten täsmällisyyden pitää välittyä jo hakemuksessa. Ytimekäs ja selkeä CV, jossa työtehtävistä on kirjoitettu lyhyet kuvaukset, kertoo myös hyvää.

Haastatteluvaiheessa ensivaikutelmaan voi vaikuttaa olemalla rehellinen ja hyvin valmistautunut. Hyvin valmistautunut työnhakija saapuu ajoissa paikalle, osaa haastattelutilanteessa esittää kysymyksiä ja tuo mukanaan niin koulu- kuin työtodistuksetkin.”

Hyvät vuorovaikutustaidot auttavat luomaan positiivisen kuvan

Rakennusalan yrityksen työmaainsinööri

Pienetkin eleet vaikuttavat ensivaikutelmaan: Katsooko hakija kätellessä silmiin vai vältteleekö hän katsekontaktia? Yleisesti ottaen ensivaikutelma syntyy hakijan sosiaalisista taidoista ja olemuksesta. Vaikka hakisikin raksamiehen paikkaa, niin vaatetukseenkin kannattaa kiinnittää huomiota. Pukua ei tarvitse laittaa päälle, mutta eivät likaiset vaatteet ainakaan auta työpaikan saantia.

CV:ssä on suotavaa tuoda esiin osaaminen ja työkokemus mahdollisimman laajasti, mutta ytimekkäästi. Eli kaikkien alojen koulutukset ja esimerkiksi järjestötoiminta on syytä mainita, mutta turhaa jaarittelua pitäisi välttää.”

Energia-alan yrityksen henkilöstöhallinnon työntekijä

”Haastattelussa asenne ratkaisee. Kliseistä, mutta totta. Hyvät vuorovaikutustaidot ja yleinen kiinnostus tehtävää ja yritystä kohtaan antavat hyvän ensivaikutelman. Vaikka hakisi johonkin tekniseen tehtävään, pitää pystyä tiimityöhön, joten vuorovaikutteisuutta ei voi liiaksi korostaa.”

Etenkin nuorten työnhakijoiden kannattaa jo työhakemuksessa tuoda esille työkokemuksen lisäksi esimerkiksi järjestötoimintaa ja erilaisia luottamustoimia. Tällainen aktiivisuus antaa hyvän ensivaikutelman.”

Kuvan lähde: Edmond Dantès from Pexels