yrityksen perustaminen

Yrityksen perustaminen – Näin se tehdään

Laura Työelämä, Yrittäjyys

Onko sinulla timanttinen liikeidea, jonka haluaisit laittaa käytäntöön? Suunnitteletko yrittäjäksi ryhtymistä, mutta et oikein tiedä, miten yrityksen perustaminen käytännössä onnistuu? Näillä vinkeillä pääset alkuun yrittäjän uralla!

Yrityksen perustaminen askel kerrallaan

  1. Tee liiketoimintasuunnitelma
  2. Valitse yritysmuoto
  3. Keksi yritykselle nimi
  4. Hanki rahoitus
  5. Selvitä tarvittavat luvat
  6. Tee perustamisilmoitus
  7. Suojaa liikeidea
  8. Muut tärkeät seikat

1. Tee liiketoimintasuunnitelma

Mieti, miten saat liiketoimintasi kannattamaan. Millä hinnalla myyt tuotteitasi, ja kuinka paljon myyntiä täytyy olla, että toiminta on tuottavaa. Jos mahdollista, tee markkinatutkimus liikeideastasi. Pohdi, onko tuotteillesi tai palveluillesi kysyntää ja miten asiakkaat löytävät tuotteesi. Mieti, miten markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi. Miten saat asiakkaat kiinnostumaan yrityksestäsi.

Lue lisää: Miten idea muutetaan bisnekseksi

2. Valitse yritysmuoto

Yritysmuotoja ovat toiminimi, osakeyhtiö, osuuskunta, kommandiittiyhtiö ja avoin yhtiö. Valintaan vaikuttaa se, millaiseen toimintaan yrityksesi tähtää.

Toiminimen perustaminen on helppoa ja edullista, ja kyseinen yritysmuoto sopii yksinyrittäjälle. Osakeyhtiö taas toimii hyvin esimerkiksi silloin, jos suunnittelet toiminnan laajentamista ja isoa bisnestä. Sijoittajien on helpointa tukea osakeyhtiötä.

Avoimessa yhtiössä ja kommandiittiyhtiössä on useita osakkaita, vähintään kaksi. Avoimessa yhtiössä kaikki yhtiömiehet ovat tasavertaisia, kun taas kommandiittiyhtiössä osa voi olla mukana vain rahoittajina. Myös osuuskunta on joustava vaihtoehto, jos yrityksen perustajia on monta. Voit myös ostaa jo olemassa olevan yrityksen tai ryhtyä franchising-yrittäjäksi.

Lue lisää:
Lista Suomen yrityskauppa-sivustoista
Sinustako franchising-yrittäjä?
Yritysmuodot ja vastuut

3. Keksi yritykselle nimi

Nimi on tärkeä, sillä se antaa ensivaikutelman yrityksestäsi. Hyvä nimi taipuu ja ääntyy helposti, on napakan pituinen sekä viittaa toimialaan, jolla yritys toimii. Hyvä nimi on myös persoonallinen ja erottuu muista.

Lue lisää: Näin keksitään toimiva yrityksen nimi

4. Hanki rahoitus

Laske, paljonko rahaa liikeideasi toteuttamiseen tarvitaan. Kuinka paljon rahaa kuluu esimerkiksi pakollisiin hankintoihin, vakuutuksiin ja mahdollisiin palkkoihin?

Rahoitusta voi saada esimerkiksi yksityisiltä sijoittajilta, ottamalla lainaa tai rahoittamalla toimintaa itse. Lisäksi erilaiset tahot myöntävät tukea aloitteleville yrityksille. Muun muassa TE-toimistot, Finnvera ja Sitra myöntävät tukea alkuvaiheen yrityksille.

5. Selvitä tarvittavat luvat

Joidenkin elinkeinojen harjoittamiseen tarvitaan lupa. Tällaisessa tapauksessa sinun tulee hankkia lupa ennen toiminnan aloittamista, ja ilmoittaa saadusta luvasta kaupparekisteriin. Luvanvaraista toimintaa ovat muun muassa sijoitusrahastotoiminta, teletoiminta sekä alkoholin anniskelua ja myyntiä sisältävä toiminta.

Lue lisää: Luvanvaraiset elinkeinot

6. Tee perustamisilmoitus

Tämä on yrityksen perustamisen tärkein ja virallisin vaihe. Ilmoituksella yritys rekisteröidään, ja siitä ilmoitetaan Verohallintoon. Eri yritysmuodoille on erilaiset perustamisilmoituslomakkeet.

Perustamisilmoitus tehdään yritys- ja yhteistietojärjestelmään, ja samalla ilmoituksella voidaan ilmoittautua myös kaupparekisteriin, työnantajarekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverolliseksi. Perustamisilmoituslomakkeen voi saada myös muun muassa maistraateista ja verotoimistoista.

Kun perustamisilmoitus on kirjattu yritys- ja yhteistietojärjestelmään, yritys saa tärkeän Y-tunnuksen. Tunnus yksilöi yrityksesi, ja tarvitset sitä esimerkiksi asioidessasi viranomaisten kanssa.

Lue lisää: Kaupparekisterin perustamisilmoitus

7. Suojaa liikeidea

Voit suojata tuotteesi ja innovaatiosi kopioinnilta esimerkiksi patentilla, mallisuojalla tai tavaramerkillä. Patentti suojaa keksintöjä, mallisuoja tuotteen ulkonäköä ja tavaramerkki yrityksen logoa tai muuta tunnusta. Voit hakea suojausta Patentti- ja rekisterihallituksesta.

8. Ota huomioon muut tärkeät seikat

Yrityksen perustaminen sisältää myös paljon muita käytännön järjestelyjä. Avaa yritykselle pankkitili, hanki tarvittaessa liiketilat ja järjestä kirjanpito. Hanki myös tarvittavat vakuutukset, kuten lakisääteinen yrittäjän eläkevakuutus YEL.

 

Lähteet: Suomen Yrittäjät ja Suomen uusyrityskeskukset ry:n Perustamisopas alkavalle yrittäjälle