Rekrytointi-ilmoituksen kliseet

Rekrytointi-ilmoituksen kliseet, joita jokaisen työnantajan tulisi vältellä

Ramona Westersund Hakijakokemus, Rekrytointi, Rekrytointimarkkinointi, Työnantajakuva

Rekrytointi-ilmoituksissa näkyy usein, jos jonkinmoisia korulauseita tai lueteltuja työsuhde-etuja, joista ei oikeastaan jää lukijalle eli potentiaaliselle tulevalle työntekijälle juuri mitään käteen. Ne eivät kuvaa sitä, millaista oikeasti olisi työskennellä työnantajan palveluksessa tai mitkä oikeasti ovat niitä tekijöitä, joiden takia työnhakija haluaisi hakea yritykseen töihin. Moni yritys kokee tällä hetkellä haasteita rekrytoinneissa ja kärsii työvoimapulasta, mutta silti ilmoituksissa toistuvat ne samat rekrytointi-ilmoituksen kliseet kuin kaikilla muillakin: ”Rento meininki, kivat työkaverit, mahdollisuus kehittyä ja työehtosopimuksen mukainen palkka”. Kokosimme tähän artikkeliin rekrytointi-ilmoituksen kliseet, joita jokaisen työnantajan tulisi vältellä.

Räikeimmät rekrytointi-ilmoituksen kliseet

Absurdit vaatimuslistat

Tyypillisen rekrytointi-ilmoituksen rakennetta tarkasteltaessa huomataan hyvin usein, että tehtävän edellyttämä vaatimuslista on huomattavasti pidempi kuin lista siitä, mitä työpaikka tarjoaa. Jos kerran osaajista on pulaa, niin eikö näiden listojen pitäisi olla vähintäänkin samanpituisia tai mieluummin painottua niihin tekijöihin, jotka vakuuttaisivat osaajan hakemaan työpaikkaa?

Monet työnantajat sortuvat siihen kliseeseen, että he kirjaavat rekrytointi-ilmoitukseen kuvauksen omasta unelmakandidaatistaan. Todellisuudessa näistä unelmakandidaatilta vaadituista taidoista 90% on ”nice-to-have” osastoa ja vain 10% oikeasti olennaisia työssä menestymisen näkökulmasta. Mikäli haluat karkottaa potentiaalisia hakijoita pois, niin tämä on kyllä oikein toimiva tapa siihen!

Toinen varma tapa hakijoiden karkottamiseen on vaatia jotain sellaista, jota ei yksinkertaisesti voi olla olemassa. Räikeimmät rekrytointi-ilmoituksen kliseet ja esimerkit tästä ovat rekrytoinnit, joissa vaaditaan usean vuoden kokemusta tietystä ohjelmointikielestä. Harmi vaan, että kyseinen kieli ei ole ollut edes niin kauaa olemassa.

Vaatiminen on muutenkin melko negatiivinen ilmaus. Osa hakijoista ovat selkeästi epävarmempia hakemaan työpaikkaa, mikäli heidän osaamisensa ei täysin vastaa rekrytointi-ilmoituksessa mainittuja vaateita. Muillakin sanamuodoilla voi olla aika suuri merkitys esim. pätevälle parempi termi voisi ennemmin olla asioista perillä oleva.

Tulisikohan enemmän hakemuksia, jos muutamia sanamuotoja viilattaisiin tai vaikka ihan mainittaisiin, että hakemuksia otetaan mielellään vastaan myös sellaisilta, joiden osaaminen ei täysin vastaisikaan tehtävää? Entäpä jos mainittaisiin, että motivaatio ja persoona painavat vaakakupissa enemmän ja että työnantaja on valmis tukemaan osaamisen kehittämistä työn ohessa?

Epämääräinen palkka

Suomessa palkasta ei usein mainita rekrytointi-ilmoituksessa lainkaan, kun taas monissa muissa maissa esimerkiksi Latviassa tai Ranskassa palkka tai vähintään palkkahaitari on pakollinen tieto. Suomessa rekrytointi-ilmoituksiin sen sijaan kirjataan kyllä hyvinkin usein ohjeeksi työnhakijalle, että hänen tulee lähettää palkkatoivomus hakemuksensa yhteydessä. Jos työnhakija kysyy rekrytoijalta palkkahaitaria ennen hakemusta, niin tätä pidetään usein epäsopivana. Eikös tässä ole jotain pielessä?

Jotta työnhakija voisi antaa oman palkkatoivomuksensa, niin hänen pitäisi olla aika hyvin perillä siitä, mitkä ovat hänen tavoitteensa tulevassa tehtävässä, kuinka laaja vastuu hänellä on, mitä tuloksia pitää saada aikaa ja missä ajassa. Tosin näitä tietoja on aika harvoin eritelty vielä rekrytointi-ilmoituksessa. Hmm!

Onhan niitä toki muutamia organisaatioita, jotka puhuvat palkasta jo rekrytointi-ilmoituksessa! Se on usein kirjattu kauniiseen muotoon ”työehtosopimuksen mukainen palkka” tai ”kilpailukykyinen palkka”. Huoh!

Seuraavan kerran, kun olet lisäämässä tietoa palkasta rekrytointi-ilmoitukseen, mieti mitä lisäarvoa potentiaaliselle työnhakijalle on siitä, että hän saa kuulla yrityksen noudattavan työehtosopimusta ja siinä mainittua palkkatasoa. Työehtosopimuksen noudattaminen on aika peruskauraa ja itseasiassa yritys ei myöskään saa maksaa ainakaan vähempääkään palkkaa. Antaako tämä myös viestin hakijoille, että palkasta ei myöskään voi neuvotella?

Jos taas aiot kirjoittaa rekrytointi-ilmoitukseen, että palkkaus on kilpailukykyinen, niin mieti kertooko tämä tulkinnanvarainen adjektiivikaan juuri mitään ilman edes pieniä perusteluita. Jotenkin äkkiseltään tuntuisi, että sekä rekrytoijalle ja hakijalle olisi helpompaa, jos rekrytointi-ilmoituksessa olisi mainittu vaikka juurikin se palkkahaitari. Saattaa se rekrytointiinkin käytetty aika lyhentyä, kun palkkahaitarin lisääminen näkyy hakijamäärien kasvuna.

Lain edellyttämien asioiden markkinoiminen työpaikkaetuina

Minimipalkkojen noudattamisen lisäksi rekrytointi-ilmoituksen kliseenä näkyy välillä mainintoja siitä, että ”työpaikallamme ei hyväksytä minkäänlaista syrjintää ja kunnioitamme ihmisoikeuksia”. Näiden kuvausten tarkoitusperänä on varmaan ollut viestiä, että yritys toimii vastuullisesti ja edistää monimuotoisuutta, mutta vähän menee vihkoon. Syrjintä ja häirintä on kielletty laissa, joten näiden markkinoiminen työnantajakuvan kiillokkeina ei oikein toimi, koska niiden pitäisi olla itsestäänselvyys.

Valitettavasti näin ei aina ole. Mediassa on viime aikoina näkynyt useampiakin esimerkkejä palkattomista ylitöistä, ulkomaalaistaustaisten syrjinnästä, hyväksikäytöstä ja häirinnästä. Ja kyllä, nämä ovat kaikki tapahtuneet työpaikoilla! Näiden uutisten valossa voikin tuntua ihan hyvältä ajatukselta lisätä rekrytointi-ilmoitukseen maininta, että teidän yrityksessänne tällaista ei tapahdu. On kuitenkin melkoisen surullista, että nämä asiat tekevät yrityksestä sen ”hyvän työpaikan”.

Rekrytointi-ilmoituksissa on aika usein työpaikkaetuna mainittu laadukas työterveyshuolto. Ihan kiva, mutta sattumoisin työterveyshuoltolain mukaan yrityksen on järjestettävä työntekijöilleen työterveyshuolto. Jossain ilmoituksissa mainitaan myös, että ihan taukojakin saa työstä pitää. Wau! Mutta hetkinen, eivätkös tauotkin ole lakisääteisiä?

Korulauseet, jotka eivät oikeastaan kerro mitään

Sen sijaan, että rekrytointi-ilmoituksessa kuvattaisiin realistisesti, millainen on tyypillinen työpäivä tai mitä kaikkea tehtävä pitää sisällään, sorrutaan usein kiillottamaan vain työnantajabrändiä. Yleisen rennon meiningin, hyvän yhteishengen, yhteisten padelvuorojen ja kirjakerhojen sekä liikunta- ja kulttuuriedun listaamisen lisäksi, potentiaaliselle hakijalle voisi olla ihan kiva kuitenkin kertoa, mitä hän oikeastaan olisi tulossa tekemään ja mitä häneltä odotetaan.

Kiillotettujen rekrytointi-ilmoitusten sijaan voisi olla ihan virkistävääkin joskus lukea, että työtehtävä pitää sisällään myös kiirettä ja rutiineja sekä vaatii työn organisointia ja priorisointia. Jos jonkun edun haluaa mainita, niin sekin voisi ehkä mieluummin olla kattava perehdytys kuin arvoton korulause.

Jos haluat vinkkejä houkuttelevan ja informatiivisen rekrytointi-ilmoituksen tekemiseen, katso webinaaritallenteemme aiheesta!

Kliseitä välttävän ja potentiaalisia hakijoita puhuttelevan rekrytointi-ilmoituksen pääset puolestasi julkaisemaan verkkokauppamme kautta.

 

Julkaise rekrytointi-ilmoitus

 

Kuvan lähde: Kuvaaja Andrea Piacquadio palvelusta Pexels


Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelimme: