Decoding Global Talent 2021

Suomi on yhä houkutteleva maa kansainväliselle työvoimalle – suomalaisten into muuttaa ulkomaille laskenut

Ramona Westersund Decoding Global Talent, Kansainväliset osaajat, Rekrytointi, Tutkimukset

Suomi on maailman 22. houkuttelevin maa kansainväliselle työvoimalle, selviää konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin kansainvälisestä raportista. Yli 200 000 vastaajalle 190 maassa tehdyn tutkimuksen mukaan Kanada nousi viime vuonna uudeksi suosikkimaaksi, ohi Yhdysvaltojen.

Suomi on edelleen yksi maailman houkuttelevimmista maista kansainväliselle työvoimalle. Konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin (BCG) kansainvälisen tutkimuksen mukaan Suomi on maarankingin sijalla 22, kun vuonna 2018 se oli samassa tutkimuksessa sijalla 21. Kanada on tutkimuksen mukaan ulkomaiselle työvoimalle kaikkein houkuttelevin maa. Kysely tehtiin yhteistyössä The Network -rekrytointiverkoston kanssa, jota Suomessa edustaa Rekrytointi.com-palvelu.

Suomeen töihin haluaisivat ennen kaikkea virolaiset, jotka olivat listan kärjessä myös vuonna 2018. Myös muut halukkaimmat töihin tulijat ovat itäisestä Euroopasta ja idästä: Venäjältä, Latviasta, Turkista ja Kosovosta. Katso TOP 10 maat, joista halutaan tulla Suomeen töihin.

– Lienee luonnollista, että Suomeen halutaan tulla naapurimaista, kuten Virosta ja Venäjältä. Palkkataso on varmasti merkittävä tekijä, mutta voidaan kysyä, miksi naapurimme lännestä eivät yhtä ponnekkaasti halua Suomeen töihin. Vielä vuonna 2018 norjalaiset olivat virolaisten jälkeen innokkaimpia Suomeen haluajia, sanoo BCG:n osakas Tapio Schrey.

Suomalaiset eivät kaipaa kauas töihin

Suomalaiset muuttaisivat mieluiten työn perässä tuttuun länsinaapuriimme Ruotsiin. Muita suosikkeja ovat Saksa, Espanja ja Norja. Vielä vuonna 2018 mieluisimmat kohdemaat olivat Britannia ja Yhdysvallat, mutta nyt ne ovat pudonneet sijoille viisi ja kuusi. Viro on kasvattanut houkuttelevuuttaan ja on nyt kahdeksanneksi mieluisin maa, jonne suomalaiset muuttaisivat töihin. Katso tarkemmin mitkä maat houkuttelevat suomalaisia osaajia.

Kaiken kaikkiaan suomalaisten muuttohalukkuus ulkomaille työn perässä on laskenut aiemmasta, vuonna 2018 toteutetusta tutkimuksesta. Tuolloin muuttohalukkuus oli vielä 67 % ja nyt se on 51 %.

– Vuonna 2018 suomalaisten muuttohalukkuus oli korkeampi kuin globaalisti, mutta vuoden 2020 tulokset ovat nyt lähes täysin samassa linjassa maailmanlaajuisten tulosten kanssa. Vuonna 2018 muuttohalukkuus oli maailmalla keskimäärin 57 % ja nyt se on 50 %. Koronapandemialla on siis todennäköisesti ollut vaikutusta näihin tuloksiin, sanoo toimitusjohtaja Ismo Kurri The Networkia Suomessa edustavasta Rekrytointi.com-palvelusta.

Nuorten (<30v) muuttohalukkuus on kuitenkin vielä globaaleja tuloksia korkeammalla, eli Suomessa 63 % ja maailmalla 56 %. Myös korkeasti koulutettujen muuttohalukkuus on hieman globaaleja tuloksia korkeammalla. Suomessa 57 % korkeasti koulutetuista on valmiita muuttamaan ulkomaille, kun maailmalla vastaava luku on 54 %. Näissäkin ryhmissä muuttohalukkuus on kuitenkin laskenut vuoden 2018 lukuihin verrattuna. Tuolloin vielä noin neljä viidestä (77 %) alle 30-vuotiaasta suomalaisesta mieli ulkomaille töihin, ja korkeasti koulutetuista 72 %.

Korona herätti etätyöskentelyn mahdollisuuksiin

Koronapandemian myötä useampi vastaaja pitää etätyöskentelyä ulkomaiselle työnantajalle muuttoa kiinnostavampana vaihtoehtona. Suomalaiset ovat muita innokkaampia etätöihin. Maailmanlaajuisesti 57 % vastaajista on avoimia työskentelemiselle etänä ulkomaalaiselle työnantajalle. Suomen osalta tämä luku on 67 %, ja Suomi onkin kyselyssä kehittyneiden länsimaiden kärkisijoilla. Suomalaiset etsivät mieluiten etätöitä tarjoavia työnantajia Ruotsista, Saksasta tai Yhdysvalloista.

– Ehkä korona-aikana moni on huomannut suomalaisen yhteiskunnan edut ja etätyön mahdollisuudet. Jos päivät kuluvat kotitoimistolla, ei ole väliä, onko työpaikalle matkaa kymmenen vai kymmenentuhatta kilometriä, BCG:n Tapio Schrey sanoo.

– Etätyö avaa mahdollisuuden myös suomalaisille työnantajille laajentaa talent pooliaan ja etsiä alan huippuosaajia rajojen ulkopuolelta, täydentää Rekrytointi.comin Ismo Kurri.

Lue lisää artikkelistamme Etätyöskentely ulkomaiselle työnantajalle kiinnostaa yhä useampaa suomalaista – katso TOP 10 maat.

 

Decoding Global Talent 2021 -kyselytutkimukseen vastasi 209 000 vastaajaa 190:ssa eri maassa. Suomalaisia vastaajia tutkimuksessa oli 543. Suomessa vastaukset keräsi Rekrytointi.com-urasivusto, joka on The Network -digirekrytointiverkoston suomalainen jäsen.

Lisätietoja:

Ismo Kurri
Rekrytointi.com
toimitusjohtaja
040 504 0738
ismo.kurri@rekrytointi.com

Debbie Lagus
Boston Consulting Group
Marketing & Communications Country Manager
040 311 6154
lagus.debbie@bcg.com

Tutustu tarkemmin Decoding Global Talent 2021 -tutkimukseen ja lataa tutkimuksen raportit itsellesi!