muuttohalukkuus

Suomi houkuttelee osaajia ensisijaisesti idästä – suomalaisten osaajien muuttohalukkuus on suurinta naapurimaihimme

Ramona Westersund Uutishuone, Vinkkejä kv-rekrytointiin

Yli 200 000 vastaajalle 190 maassa tehdyn Decoding Global Talent 2021 -tutkimuksen mukaan Suomi on edelleen yksi maailman houkuttelevimmista maista kansainväliselle työvoimalle. Konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin (BCG) kansainvälisen tutkimuksen mukaan Suomi on maarankingin sijalla 22, kun vuonna 2018 se oli samassa tutkimuksessa sijalla 21. Suomi houkuttelee osaajia ensisijaisesti idästä ja itäisestä Euroopasta, kun taas maantieteellinen sijainti on suomalaisille osaajille entistä tärkeämpää kansainvälistä työuraa mietittäessä. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä The Network -rekrytointiverkoston kanssa, jota Suomessa edustaa Rekrytointi.com-palvelu. Suomalaisia vastaajia tutkimuksessa oli 543.

Näistä maista halutaan tulla Suomeen töihin

Samoin kuin vuoden 2018 tutkimuksessa, Suomeen halutaan tulla ennen kaikkea itäisestä Euroopasta ja idästä: Virosta, Venäjältä, Latviasta, Turkista ja Kosovosta. Virolaisia Suomessa työskentely houkuttelee eniten ja he olivat listan kärjessä myös vuonna 2018. Alla olevasta listasta pääset katsomaan, mistä maista halutaan tulla Suomeen töihin.

muuttohalukkuus

– Lienee luonnollista, että Suomeen halutaan tulla naapurimaista, kuten Virosta ja Venäjältä. Palkkataso on varmasti merkittävä tekijä, mutta voidaan kysyä, miksi naapurimme lännestä eivät yhtä ponnekkaasti halua Suomeen töihin. Vielä vuonna 2018 norjalaiset olivat virolaisten jälkeen innokkaimpia Suomeen haluajia, sanoo BCG:n osakas Tapio Schrey.

Kaiken kaikkiaan globaali muuttohalukkuus on hieman laskenut vuoteen 2018 verrattuna. Vuonna 2018 muuttohalukkuus oli maailmalla keskimäärin 57 % ja nyt se on 50 %.

Nämä maat houkuttelevat suomalaisia osaajia

Suomalaisten muuttohalukkuus ulkomaille työn perässä on lähes samassa linjassa globaalien tulosten kanssa. Suomalaisista 51 % ilmoitti olevansa kiinnostunut muuttamaan työn perässä ulkomaille. Suomalaisten muuttohalukkuus on kuitenkin laskenut vuoden 2018 tutkimustuloksiin verrattuna, jolloin se oli vielä 67 %.

Alla olevaa TOP10-listausta tarkasteltaessa huomataan, että maantieteellisellä sijainnilla on nyt selkeästi enemmän merkitystä, sillä kaikkien naapurimaidemme suosio suomalaisen työvoiman silmissä kasvoi vuoden 2018 tutkimukseen verrattuna. Heikosta koronatilanteesta huolimatta naapurimaamme Ruotsi nousi nyt kärkisijalle ja seuraavat sijat menivät Saksalle, Espanjalle ja Norjalle. Vuonna 2018 kiinnostavimmat maat suomalaisille muuttohalukkaille olivat vielä Iso-Britannia ja Yhdysvallat, jotka nyt tippuivat sijalle 5 ja 6. Myös eteläinen naapurimme Viro on kasvattanut houkuttelevuuttaan ja on nyt kahdeksanneksi mieluisin maa, jonne suomalaiset muuttaisivat töihin. Pohjoismaista myös Tanska nousi nyt ensimmäistä kertaa TOP10-listalle sijoittuen yhdeksänneksi. Kanada, joka nousi vuoden 2021 Decoding Global Talent tutkimuksessa maailman houkuttelevimmaksi maaksi kansainväliselle työvoimalle löytyy suomalaisten osaajien listalta sijalta 10.

muuttohalukkuus

Kaipaatko apua kansainvälisen työvoiman tavoitteluun?

Yhteistyössä The Networkin kanssa Rekrytointi.comin asiantuntijoilla on mahdollisuus pureutua pintaa syvemmälle tutkimustuloksiin ja selvittää mistä maista juuri teidän yrityksenne tavoittaa tietyn alan osaajia, jotka ovat kiinnostuneita muuttamaan tai työskentelemään etänä Suomessa tai muussa tarvemaassa.

Ota meihin yhteyttä

 

Tutustu tarkemmin Decoding Global Talent 2021 -tutkimukseen ja lataa tutkimuksen raportit itsellesi!